U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Europese Commissie: Landbouw

LTO


Uitbraak mond- en klauwzeer in Nederland bevestigd

DEN HAAG, 21 MAART. Bij een bedrijf in Olst (Overijssel) is woensdag mond- en klauwzeer vastgesteld bij vier runderen. Op het eerder verdachte bedrijf in Oene blijkt ook MKZ voor te komen. Dat heeft minister Brinkhorst van Landbouw woensdag in de Tweede Kamer meegedeeld. Het is de eerste keer sinds 1984 dat in Nederland MKZ wordt vastgesteld.

Het bedrijf in Olst heeft in totaal zestig runderen en twintig schapen. Het heeft dit jaar nog geen dieren aangevoerd gekregen en de laatste weken geen dieren afgevoerd. De ruiming is inmiddels ingezet. In een zone van 1 kilometer rond het besmette bedrijf krijgt alle vee een noodvaccinatie ,,omdat er onvoldoende destructiecapaciteit is'', aldus Brinkhorst. Later worden de dieren preventief afgemaakt. Dit geldt ook voor de bedrijven rondom de verdachte gevallen in Oosterwolde en Oene (Gelderland) en Maren-Kessel (Noord-Brabant). Het ministerie van Landbouw richt voor de ruiming twee crisiscentra in. Die komen in Uden en Apeldoorn.

In heel Nederland geldt vanaf 11.00 uur een totaal vervoersverbod van alle vee, pluimvee en mest. Personenbezoek aan veehouderijen wordt beperkt. Grote diermanifestaties, zoals Indoor Brabant in Den Bosch, kunnen niet doorgaan.

Dinsdag werd al een ernstige verdenking van mond- en klauwzeer bekend bij een geitenfokkerij in Oene. Later op de dag werden ook verdenkingen vastgesteld bij een contactbedrijf, een Brabantse slachterij. De definitieve uitslag van het onderzoek naar deze bedrijven is vrijdag bekend, maar volgens Brinkhorst staat nu vast dat ook het bedrijf in Oene positief is.

Deze fokkerij ligt hemelsbreed slechts enkele kilometers van het bedrijf in Olst. Brinkhorst gaat er voorlopig vanuit dat het virus via overwaaiing of persoonlijk contact op het bedrijf in Olst is terechtgekomen omdat er geen diercontacten zijn geweest. Er wordt exact in kaart gebracht welke personen en voertuigen de boerderij de afgelopen weken hebben bezocht.

Landbouworganisatie LTO-Nederland reageert zeer verslagen. ,,Dit kan uitgroeien tot een crisis die alle voorgaande overtreft. Groter dan de varkenspest uit 1997: dit raakt namelijk alle diersoorten'', aldus LTO-directeur D. Duijzer.

De Tweede Kamer heeft met verslagenheid kennisgenomen van de uitbraak. Kamerleden wensen alle betrokken boeren heel veel sterkte. ,,We moeten nu samen optrekken om dit probleem op te lossen'', aldus PvdA-Kamerlid Waalkens. ,,Het is nu niet de tijd om kritiek te ventileren.'' (ANP)


Zie ook:

Massale doding van Britse dieren (15 maart 2001)
Vervoersverbod komt op slechtste moment (15 maart 2001)
Bij een vleescrisis stijgt de verkoop juist (15 maart 2001)
Frans vee over het hele land verspreid (14 maart 2001)
'Oorlogssituatie' dreigt door mond- en klauwzeer (14 maart 2001)
Ook mens is vatbaar voor MKZ-virus(14 maart 2001)
De slachter kan voorlopig naar huis(14 maart 2001)
Vervoersverbod vee riskant(14 maart 2001)
EU-landen willen vaccinatie tegen MKZ hervatten(14 maart 2001)
Noord-Amerika verbiedt import Europees vlees en vee (13 maart 2001)
Vervoersverbod alle vee (13 maart 2001)
Nutreco snoeit in slachterijen (13 maart 2001)
Gevraagd: meer dierendestructoren (8 maart 2001)
Friesland onderzoekt gezondheidsrisico's Rendac (8 maart 2001)
Tijdelijk verbod op dieren-evenementen (8 maart 2001)

NRC Webpagina's
21 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad