U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NS

VVMC


NS weigert nieuwe dienstregeling op te schorten

Door een onzer redacteuren
UTRECHT, 21 MAART. De Nederlandse Spoorwegen negeren het advies van de commissie-Blankert-Stekelenburg om invoering van het door het personeel gewraakte nieuwe dienstrooster op te schorten. Blankert en Stekelenburg, die het conflict tussen de NS-directie en het personeel onderzoeken, zeggen hun onderzoek niet voort te kunnen zetten als de NS-directie aan zijn standpunt vasthoudt. Volgens president-directeur H. Huisinga van de NS is het ,,technisch onmogelijk'' de dienstregeling op te schorten. Blankert en Stekelenburg noemden het argument van NS onzin. Stekelenburg: ,,Het is geen idiote eis, dan zouden we die niet stellen. Hier ligt een uitstekend interim-advies.''

De Tweede Kamer is verdeeld over het advies. PvdA en CDA willen dat minister Netelenbos (Verkeer) in overleg met de raad van commissarissen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) probeert de NS-directie achter het advies te krijgen. De VVD en D66 vinden dat de bemiddelaars de kant van de vakbonden kiezen.

De treinen hebben vandaag volgens het normale dienstrooster gereden. De machinisten en conducteurs van NS stellen de werkonderbrekingen voorlopig uit tot maandag. Ze zeiden dit uit respect voor de commissie Blankert/Stekelenburg te doen.

De bemiddelaars in het conflict tussen de NS-directie en het personeel raadden beidde partijen gisteravond aan voorlopig een ,,pas op de plaats'' te maken om tot een oplossing te komen. Het rijdend personeel werd geadviseerd de geplande staking van vandaag op te schorten. Het NS-bestuur zou de invoering van het door het personeel gewraakte dienstrooster per 10 juni op moeten schorten. Het personeel gaf gehoor aan het advies, maar de NS-directie wees het direct af. De commissieleden hebben gesteld dat als NS zich maandag nog aan het standpunt vasthoudt, zij hun taak niet uit kunnen voeren. Dan geven ze de opdracht aan de minister terug. Minister Netelenbos heeft twee weken geleden de oud-vakbondsbestuurder en de voormalige voorman van de werkgevers verzocht te bemiddelen bij de problemen bij NS. De NS-directie, de vakbonden en de personeelscollectieven schaarden zich achter de keuze voor de commissieleden.

Bestuurder A. van den Berg van FNV Bondgenoten geeft de NS-top nog tot donderdag de tijd om alsnog in te stemmen met het voorstel van Blankert en Stekelenburg. ,,Gaan ze daar niet op in, dan gaan we als bond acties organiseren.'' De personeelscollectieven, die vorig jaar door het rijdend personeel zijn opgericht uit onvrede met de vakbonden, hebben zich daarom voorlopig weer achter de bonden geschaard.

Blankert en Stekelenburg gaven gisteravond aan dat de NS-directie en de bonden ervoor moeten zorgen dat de personeelscollectieven zo snel mogelijk ,,naar de achtergrond en uiteindelijk helemaal verdwijnen.'' Een woordvoerder van het Rotterdamse collectief gaf vanochtend aan ,,niets liever te willen dan dat de bonden het overnemen. Wij moeten de stakingen uit eigen portemonnee betalen.''

NRC Webpagina's
21 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad