U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Spoorwegen

SBV


Staking bij NS vandaag al gestart

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 20 MAART. Het rijdend NS-personeel in Zutphen heeft vanmiddag het werk neergelegd. De 120 machinisten en conducteurs wilden gezamenlijk het kort geding bijwonen, dat reizigersvereniging Rover, de Consumentenbond en de ANWB tegen een van hen hebben aangespannen. De organisaties wilden hiermee voorkomen dat de aangekondigde stakingen bij NS morgen doorgaan.

De organisaties vinden dat de stakers de bevindingen van de commissie Blankert/Stekelenburg moeten afwachten. Zij beiden onderzoeken momenteel de problemen bij NS en komen mogelijk deze week al met een rapport. De Consumentenbond vindt dat het belang van de stakers niet opweegt tegen het maatschappelijk belang. "Het maatschappelijk leven wordt dagenlang ontwricht als het tot stakingen komt", aldus een woordvoerder. De organisaties zijn ook van plan andere personeelscollectieven aan te pakken.

De personeelscollectieven hebben zich buiten de bonden om georganiseerd, uit onvrede met die vakbonden. De machinisten en conducteurs kondigden aan morgen "voor onbepaalde tijd" te gaan staken. Arnhem staakt vanaf vrijdag, Utrecht maandag. Amsterdam en Rotterdam houden morgenochtend een werkonderbreking tot negen uur. Dan beraden ze zich op verdere acties. De acties zijn een protest tegen het gewraakte nieuwe dienstrooster (per 10 juni) van NS. De personeelscollectieven eisen uitstel, omdat het nieuwe werkrooster het rijdend personeel aan een beperkt aantal routes koppelt.

NRC Webpagina's
20 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad