U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
US Earthquake Centre

Flinke aardbeving treft Seattle

Door onze correspondent
WASHINGTON, 1 MAART. Het Noordwesten van de Verenigde Staten is getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter. Vooral in de steden Seattle en Portland werd flinke schade veroorzaakt aan oudere gebouwen, maar wegen en wolkenkrabbers bleven goeddeels intact.

Tientallen mensen werden verpleegd wegens verwondingen. Enkelen waren er slecht aan toe. De enige dode die in Seattle werd gemeld, was overleden aan een hartaanval. Het stond niet vast of die het gevolg was van de aardbeving. Het is de zwaarste aardbeving in de streek sinds in 1949 acht mensen omkwamen bij een beving met een kracht van 7.1.

De aardbeving vond plaats tegen elf uur in de morgen plaatselijke tijd (acht uur ‘s avonds Nederlandse tijd). De schok, waarvan het centrum lag bij Olympia, de hoofdstad van de staat Washington, tachtig kilometer ten zuiden van Seattle, duurde 45 seconden. De schade loopt in de miljarden dollars, maar leverde gezien de hevigheid van de schok, relatief weinig persoonlijk letsel op. Dat kwam volgens seismologen doordat de beving vijftig kilometer onder de grond haar epicentrum had.

De Boeing-fabrieken in Seattle zonden hun personeel dat 737's en 757's maakt naar huis omdat er geen elektrische stroom meer was. De eigen landingsbaan van de vliegtuigmaker werd gesloten wegens scheuren. De lange afstandstreinen rijden niet, in afwachting van onderzoek van de rails. Het vliegveld van Seattle-Tacoma ging na vier uur weer op halve kracht open met een geïmproviseerde verkeerstoren. De gouverneur van de staat Washington heeft de noodtoestand afgekondigd.

NRC Webpagina's
1 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad