U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
INCB

United Nations International Drug Control Programme

Trimbos Instituut voor verslavingszorg


Heerlen: junkies verplicht vast

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 FEBR. De gemeente Heerlen wil dertig tot vijftig drugsverslaafden met psychische problemen gedwongen laten opnemen. B en W hebben daartoe een projectvoorstel gemaakt, maar het college realiseert zich dat dat pas in werking kan treden als het kabinet de mogelijkheden voor gedwongen opname verruimt. Burgemeester A. Sakkers heeft 'Den Haag' gevraagd "te bezien of voor deze 'zorgmijders' en overlastveroorzakers gedwongen verzorging tot de mogelijkheden behoort".

De laatste vijf jaar zijn in Heerlen 25 verslaafden "in de goot" gestorven en dat zijn er volgens Sakkers "25 te veel". De groeiende groep verslaafden - daklozen, hoeren en (ex-)psychiatrische patiënten - hangt vooral rond bij het NS-station. De gemeente heeft tal van voorzieningen getroffen in de vorm van preventie, voorlichting en zorg. Naast de rijksmiddelen (circa 9,5 miljoen gulden) steekt de gemeente jaarlijks 2,1 miljoen in de verslavingszorg, ruim 22 gulden per inwoner.

De dertig tot vijftig verslaafden weigeren elke vorm van zorg. In het projectvoorstel stellen B en W een gedwongen opname voor waarin aandacht wordt besteed aan medicatie, lichamelijke hulp, decorumherstel, dagbesteding en motivering voor vervolghulp. Het project wordt nader uitgewerkt als het kabinet positief reageert op het plan.

Tweede-Kamerlid W. van de Camp (CDA) zegt dat de drie gemeenten met de grootste drugsproblemen (naast Heerlen, Amsterdam en Rotterdam) voor verruiming van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen zijn. De Kamerfracties van CDA en PvdA zijn daar volgens Van de Camp eveneens voorstanders van. "Er is zelfs een Kamermeerderheid voor", zegt hij. P. van Heemst (PvdA): "Je kunt verloederde heroïneprostituees met psychische problemen niet afschepen met koffie, condooms en schone naalden. De PvdA is voor een vorm van dwangzorg, pakweg één of drie maanden, met medicatie maar ook met drugs."

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad