U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Officiële site Internationaal Joegoslavië-tribunaal

Slapende rechter velt correct vonnis

Door een onzer redacteuren
21 FEBR. Meestal vijf tot tien seconden. Soms oplopend tot dertig seconden. En "slechts één keer leek de rechter gedurende dertig minuten in slaap te zijn gevallen."

Dergelijk gedrag is "onacceptabel" oordeelde de Kamer van Beroep van het Joegoslavië-tribunaal gisteren in het hoger begroep in de Celebici-zaak. Als een rechter een probleem heeft dat hem ervan weerhoudt "volledige aandacht" te schenken aan een rechtszaak, "dan is het de plicht van die rechter medische hulp te zoeken en, als dat niet helpt, zich uit de zaak terug te trekken", aldus de Kamer van Beroep.

De voorzittend rechter, de Nigeriaan Karibi-Whyte, zat tijdens het Celebici-proces regelmatig te knikkebollen. De drie veroordeelde verdachten eisten daarom een nieuw proces. De vijf rechters van de Kamer van Beroep constateren aan de hand van video-opnames dat Karibi-Whyte af en toe slaapt, tochzijzen zij de eis af.

Ten eerste had de verdediging het probleem tijdens het proces moeten aankaarten, en niet pas in hoger beroep. "Zodra de rechter is gewekt, kunnen getuigen desnoods relevante uitspraken herhalen die de slapende rechter heeft gemist", aldus de Kamer. Ten tweede is het enkele feit dat een rechter heeft geslapen, onvoldoende om een veroordeling nietig te verklaren. De verdediging moet aantonen dat de verdachten zijn benadeeld door deze "justitiële onoplettendheid". Dat hebben de advocaten volgens de Kamer van Beroep niet bewezen. Het college verwijst naar jurisprudentie uit de VS, Duitsland, Groot Brittannië en Canada. "In Nederland bestaat daar geen jurisprudentie over", zegt de Leidse hoogleraar strafrecht T. de Roos. "We kennen geen lange rechtszaken. Het is dus ook geen grote opgaaf om wakker te blijven".

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad