U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Volendam

Ministerie van Justitie

VNG

Horeca.nl


Voorstel van minister Korthals

Horeca aanpakken via strafwetgeving

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 FEBR. Minister Korthals (Justitie) wil ondernemers in de horeca strafrechtelijk aanpakken als zij de voorschriften voor brandveiligheid negeren. De minister werkt met instemming van het kabinet aan een wettelijke regeling.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland zullen hieraan ook meewerken.

Een strafrechtelijke aanpak in de horeca geeft het openbaar ministerie in de praktijk meer, en vooral in een eerder stadium, mogelijkheden voor vervolging van onwillige café- of hoteleigenaars als zij voorschriften van de gemeente niet opvolgen. Een aanpassing van de Wet economische delicten zou dat mogelijk maken. Daarin moet dan een bepaling worden opgenomen dat onvoldoende brandveiligheid geldt als een economisch delict.

Nu is het zo dat pas achteraf, wanneer een ongeluk of ramp zich al heeft voltrokken, tot vervolging kan worden overgegaan. Het gemeentebestuur, in veel gevallen de ambtenaren van de afdeling bouw- en woningtoezicht of milieu, kunnen in het uiterste geval met bestuursdwang naleving van de regels trachten te bereiken. Volgens de VNG zou ook vaker het middel van de bestuurlijke boete kunnen worden toegepast. Het college van B en W besluit dan zelf om een ondernemer aan te pakken.

De aanbeveling om strafrechtelijk te gaan vervolgen staat vermeld in het rapport 'Openbare inrichtingen la carte' dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Een werkgroep onder leiding van burgemeester Haveman van Franekeradeel doet hierin ook voorstellen om het vergunningenstelsel te vereenvoudigen. Uitbaters van openbare ruimtes als cafés en hotels krijgen in de praktijk te maken met diverse instanties voor de noodzakelijke vergunningen. De controle op handhaving van de regels is eveneens in handen van verschillende inspecties. Het kabinet streeft er naar om de afgifte van vergunningen sterk te vereenvoudigen en onder te brengen bij de burgemeester. Tegelijk dienen volgens het kabinet de nogal uiteenlopende en soms met elkaar in strijd zijnde regels beter op elkaar te worden afgestemd.

De hardere aanpak voor de horeca vloeit direct voort uit de brand in Volendam van 1 januari, waarbij 13 slachtoffers vielen en tientallen jongeren zwaargewond raakten door hevig brandende kersttakken. Het gemeentebestuur van Edam-Volendam had op 30 november vorig jaar nog een brief gestuurd aan alle horecaondernemers met de waarschuwing dat men brandveilige kerstversiering diende te gebruiken, daarbij verwijzend naar de Woningwet. Eigenaar Veerman van café Het Hemeltje ontkent die brief te hebben ontvangen.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad