U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Braaf drama op het ijs

WARD OP DEN BROUW
De driedelige dramaserie IJs komt in elk geval een stuk geloofwaardiger over dan A brother's promise, de televisiefilm over de carrière van Dan Jansen.

De wedstrijden van The Fall Guy, die op de Olympische Spelen van Lillehammer na een jarenlange aanloop vol valpartijen in 1994 olympisch goud won, spelen zich namelijk niet af op echte 400-meterbanen. De makers van de film gebruikten een hal voor ijshockey. Het was lachwekkend om te zien hoe de schaatsers als shorttrackers over het ijs gaan. Dat maakte het een zware opgave om die film ook maar een beetje serieus te nemen. Jansen droeg zijn gouden olympische medaille op aan zijn aan kanker overleden zuster. Dat gegeven was voor de Amerikaanse markt aanzienlijk belangrijker dan een getrouwe weergave van een sport. Een echte tearjerker dus. Drama zit er ook genoeg in IJs. We zien schaatskampioene Maaike Mulder voor het eerst als ze ten val komt tijdens een looptraining, in de stromende regen. Ze is een paar maanden zwanger en verliest in het ziekenhuis haar ongeboren baby. De terugblik op haar carrière die als een rode draad door de serie loopt, de progressie die ze door de jaren heen maakt, een verhouding met een journalist die een 'diepgaand portret' van haar maakt, de relatie met ouders en coaches, haar fanatieke trainingsarbeid; het zijn ingrediënten van een fraaie en ambachtelijke, maar soms wat trage tv-reeks.

Archiefbeelden van de Olympische Spelen in Nagano, drie jaar geleden. Het Wilhelmus. Marianne Timmer op de rug gezien, op de hoogste trede van het podium, geflankeerd door de nummers twee (Niemann) en drie (Witty) op de 1.500 meter. Beetje verwarrend is die scène wel. Aanvankelijk lijkt het een wensdroom, maar het is een flashback; Maaike Mulder heeft al een olympische titel op de schaatsmijl op zak.

Volgens de aftiteling is de serie geheel gebaseerd op fictie, maar als Maaike olympisch kampioene wordt op de 1.500 meter, na de Winterspelen verhuist naar een commerciële ploeg en bovendien op een boerderij woont waar schapen worden gefokt, dan is de associatie met Marianne Timmer onvermijdelijk. 'Iedere gelijkenis met bestaande personen en/of feiten uit de werkelijkheid berust op toeval.' Niet helemaal dus.

Er was de programmamakers veel aan gelegen om van IJs een geloofwaardige productie te maken. Dankzij de bemoeienis van een aantal mannen en vrouwen uit de schaatswereld is dat aardig gelukt. Schaatsster Carien Kleinbeuker, oud-schaatsster Sandra Zwolle en trainster Sijtje van der Lende, Jong Oranje-coach Jan de Kok en oud- schaatsster/tv-commentator Ria Visser speelden een rol bij de totstandkoming. Visser fungeerde drie maanden als persoonlijke trainer van Hellingman. Ze gaf haar schaatsles, drie keer per week. Bovendien deed Hellingman in die periode aan hardlopen en ging ze de sportschool in. Op overtuigende wijze zet ze een schaatsster neer.

Braaf is het allemaal wel. Maar dat geldt ook voor het grootste deel van de schaatswereld. Iets meer seks, drugs en rock & roll had geen kwaad gekund.

IJs, NCRV, Ned.1, 21.07-22.01u.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad