U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Falun Info Centre

Twee leden van Falun Gong die niet met de ambassadeur mochten praten

'Ons lijden maakt ons sterker, ik ben vastberaden'


Vorige week zegde minister Van Aartsen zijn bezoek aan China af. Ook een ontmoeting van de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten met volgelingen van Falun Gong in Hongkong werd geschrapt. Dit is wat zij hadden willen zeggen.

Door onze correspondent FLORIS-JAN VAN LUYN

HONGKONG, 13 FEBR. In China zijn ze hun leven niet zeker, in Hongkong worden ze streng in de gaten gehouden. Maar uit niets blijkt de vermeende subversiviteit van de twee aanhangers van de Falun Gong. Sharon Xu (30) en Sophia Xiao (33) zijn jonge, carrièrebewuste vrouwen die niets anders willen dan een ongestoord en vreedzaam leven leiden. Hun keuze voor een inmiddels omstreden geloof heeft hen ongewild in de schijnwerpers van de Hongkongse publiciteit geplaatst. "Mijn vertrouwen in de Falun Gong is een persoonlijke kwestie, maar bij het zien wat anderen in China wegens hun overtuiging wordt aangedaan, zijn de gevolgen die ik door mijn openbare optreden ondervind een kleinigheid", zegt Xu.

In Hongkong hebben tussen de 300 en 400 mensen zich bekeerd tot traditionele en deels eigenaardige denkbeelden van Li Hongzhi, de leider en grondlegger van de meditatiebeweging Falun Gong. Het aantal leden is sinds het verbod van de beweging in China, bijna twee jaar geleden, flink verminderd, maar volgens de woordvoerders van Falun Gong in Hongkong wint de overtuiging het langzaam van de angst. China heeft het afgelopen weekeinde opnieuw bezworen de Falun Gong tot op de kern uit te roeien. En in het autonome Hongkong duurt de discussie over wat te doen met de Falun Gong en de invloed van de beweging op het behoud van de autonome status onverminderd voort. Reden voor Xu en Xiao om naar buiten te treden.

Wat had u de Nederlandse ambassadeur voor de rechten van de mens willen zeggen?

Xu: "We wilden haar ons rapport over schendingen van de mensenrechten jegens volgelingen van de Falun Gong in China overhandigen. Daarin staat in meer dan 300 pagina's en met foto's uitgelegd wat onschuldige en vreedzaam praktiserende aanhangers door de Chinese autoriteiten is aangedaan. Vele duizenden volgelingen zijn naar heropvoedingskampen gestuurd, honderden mensen zijn tot lange gevangenisstraffen veroordeeld en meer dan honderd volgelingen zijn omgekomen in handen van de Chinese politie. De situatie verergert met de dag en we smeken om aandacht en actie vanuit de internationale gemeenschap."

Voelt U zich nog wel veilig in Hongkong?

Xu: "We worden voortdurend in de gaten gehouden, vooral door mensen uit het vasteland van China. Je pikt ze er zo tussen uit. Ze doen mee met onze publiekelijke bijeenkomsten, maar ze zijn niet echt betrokken. Dat beangstigt sommige volgelingen en velen hebben zich teruggetrokken en praktiseren alleen nog thuis. Toch vertrouw ik op het behoud van de vrije principes van Hongkong. We hebben vooralsnog niks te vrezen."

Twee weken geleden staken vijf mensen zichzelf in brand op het Plein van de Hemelse Vrede. De Westerse media lijken na dat incident de Falun Gong meer extreme kenmerken toe te dichten.

Xiao: "Het gemak waarmee de Westerse pers Falun Gong het predikaat 'sekte' heeft opgelegd, is opmerkelijk. Veel mensen vinden het moeilijk de Falun Gong te duiden. We omschrijven Falun Gong zelf als een geloofsbelijdenis voor lichaam en geest, afkomstig uit de Chinese oudheid. Falun Gong is geen sekte. We zijn niet georganiseerd, dwingen mensen nergens toe en vragen niet om geld. Maar ik heb wel begrip voor de buitenlandse verslaggevers die voortdurend door de Chinese overheid worden gehinderd in het boven water halen van de waarheid. "

Waarom is het zo belangrijk voor Falun Gong om aan te tonen dat de zelfverbranding op het Plein onmogelijk het werk kan zijn geweest van volgelingen van Li Hongzhi? Speelt Falun Gong daarmee de Chinese propaganda niet in de kaart?

Xiao: "Wij willen de waarheid weten, daartoe heeft de leraar ons opgeroepen. De waarheid, weldadigheid en verdraagzaamheid zijn de sleutelbegrippen van zijn leer. In de Zhuan Falun (de Falun Gong 'bijbel') wijdt de leraar een hele passage aan het verbod op moord en geweld. De zelfverbranders op het Plein zijn geen belijders van de Falun Gong geweest. Een volgeling van Falun Gong houdt zich strikt aan de leer, hij kan niet zomaar wat doen."

Xu: "Natuurlijk voelen we mee met de mensen die zichzelf zo hebben toegetakeld, maar het zegt vooral iets over de treurige wereld die China is, en de wanhoopsdaden waartoe het Chinese regime haar bevolking dwingt."

Moedigt u volgelingen aan naar het Plein van de Hemelse Vrede te gaan om te protesteren tegen de onderdrukking in China?

Xu: "We hebben geen beleid, we volgen slechts de waarheid. Iedereen bepaalt voor zichzelf wat hij of zij nodig acht, zolang men zich maar houdt aan de leer. De volgelingen die naar het Plein gaan, vormen slecht het topje van de ijsberg. Dit is hun manier om de waarheid te vertellen. Vele miljoenen anderen doen het op een andere manier. Meneer Li Hongzhi draagt ze niets op. Wij streven naar de reinheid van de leer. Volgens het christendom is moord een zonde, maar toch hebben christenen door de eeuwen heen die zonde keer op keer begaan. Falun Gong is rein en in dat opzicht uniek."

Leidt uw collectief lijden tot een hogere fase van spiritualiteit?

Xiao: "Jazeker. Ieder van ons is bereid zijn leven te geven voor het behoud van onze principes. Ons lijden maakt ons sterker. Ik ben veel meer betrokken geraakt sinds we worden onderdrukt. Ik ben vastberaden, ondanks alles."

Hoe reageert uw naaste omgeving op de publiekelijke verkondiging van uw overtuiging?

Xu: "Ik werk voor een internationale investeringsmaatschappij en mijn baas heeft gezegd dat hij alles best vindt, zolang het bedrijf er maar niet bij betrokken raakt. Mijn echtgenoot belijdt geen Falun Gong, maar dat staat onze relatie niet in de weg. Het enige wat hij ervan merkt, is dat ik dagelijks mediteer. (lachend) En ik ben er een beter mens door geworden. Je bent voorbestemd tot Falun Gong."

Xiao tegen Xu: "Zijn tijd komt nog wel. (lachend) Wij zijn geen christenen, we geloven niet in verloren schapen. Iedereen is voorbestemd."


Zie ook:

Niet naar China (7 februari 2001)
Van Aartsen zegt reis naar China af (6 februari 2001)
Slecht voor de pr van China (6 februari 2001)

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad