U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Uitspraak rechtbank

Eerwraak in Veghel

Zoon krijgt vijf jaar voor schietpartij

Door een onzer redacteuren
DEN BOSCH, 13 FEBR. De 18- jarige Ali D. is vanmorgen door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vijf jaar celstraf, omdat hij in december 1999 een pistool leegschoot in zijn school De Leijgraaf in Veghel.

Het openbaar ministerie had acht jaar celstraf geëist. Ofschoon Ali tijdens de schietpartij nog minderjarig was, vroeg justitie de rechtbank met succes hem als een volwassene te berechten, wat mogelijk is als kinderen van 16 jaar of ouder een zeer ernstig delict plegen. Doelwit van de schietpartij, waarbij een docente en vier leerlingen gewond raakten, was een jongen die kort daarvoor met de zus van Ali D. naar Turkije was gereisd.

Het meisje was inmiddels weer thuis, maar de Koerdische familie van Ali D. achtte de schending van de familie-eer enorm. Bij de behandeling van de zaak hadden getuigen-deskundigen zich gebogen over de vraag of Ali D. daarom moest schieten, en of dat als verzachtende omstandigheid mocht gelden.

Vorig jaar achtte de rechtbank zijn vader, die zijn gewapende zoon naar de school bracht, al in hoge mate verantwoordelijk voor de schietpartij. Hij werd veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Morgen begint zijn hoger beroep.

De psychiater van het Pieter Baan Centrum had geen opvallend gebrek aan wilsvrijheid kunnen vaststellen bij Ali D., maar voegde eraan toe dat dit niet meetbaar is. Getuige-deskundige J. de Jong, hoogleraar multiculturele psychiatrie, ging veel verder en noemde de wilsvrijheid in de Turks-Koerdische context van eerwraak "een westers illusoir concept". De rechtbank wijst die gedachte resoluut af: "Van verdachte kon en mocht meer weerstand worden verwacht tegen de op hem liggende druk."

De rechtbank achtte een hoge celstraf daarom gerechtvaardigd, maar erkent daarnaast wel dat de keuze om eventueel níet te schieten Ali D. bijzonder moeilijk is gemaakt. Onder meer om die reden vonniste de rechtbank een lagere straf dan geëist.


Zie ook:

Turken bezinnen zich op plegen van eerwraak (15 december 1999)
Vader en zus vastgezet na schietpartij (10 december 1999)
Eerwraak uiterste middel tegen gezichtsverlies (9 december 1999)
Broer: Hasan al langer bedreigd (9 december 1999)
Moeder: Ali kon er niet meer tegen (8 december 1999)
Veghel en veiligheid (8 december 1999)

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad