U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
EU

Ierse ministerie van Financiën


Brussel vreest oververhitting economie

Europa wijst Ierse regering terecht

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 13 FEBR. De Europese Unie heeft Ierland gemaand zijn begrotingsbeleid te wijzigen. De EU meent dat oververhitting van de Ierse economie dreigt. Het is de eerste keer dat een land zo'n officiële waarschuwing krijgt.

De Ierse minister van Financiën, Charlie McCreevy, weigerde gisteren elke aanpassing en vond de uitspraak van zijn collega's ,,ongerechtvaardigd''.

De overige veertien lidstaten gingen gisteren op voorstel van de Europese Commissie zonder stemming akkoord met een `aanbeveling' aan Ierland. Deze `aanbeveling' is gebaseerd op artikel 99 van het Verdrag van Amsterdam over economische beleidscoördinatie binnen de Europese Unie. Op niet-naleving staan geen sancties.

Volgens de andere lidstaten heeft Ierland gehandeld in strijd met de officieel vastgelegde afspraken om een op economische stabiliteit gericht begrotingsbeleid te voeren. Door verhoging van de uitgaven en verlaging van de belasting in 2001 wordt volgens de overige lidstaten de al hoge inflatie van 5,3 procent in 2000 bij een economische groei van ruim 10 procent verder aangewakkerd. Volgens de andere lidstaten voert Ierland een onverantwoord ,,procyclisch'' beleid, juist nu de economie al op overcapaciteit draait.

De verlaging van indirecte belastingen leidt volgens de EU niet tot lagere prijzen, maar slechts tot aanwakkering van de vraag. De EU vraagt dan ook ,,een eind te maken aan de niet-conformiteit'' van het beleid. Zij onderstreept het belang van het budgettaire beleid in lidstaten voor de rest van de eurozone, omdat het monetaire beleid is gedelegeerd aan de Europese Centrale Bank.

De Ierse minister McGreevy, die tijdens de ministersbijeenkomst als enige het woord voerde over de kwestie, sloot gisteren elke budgetwijziging uit. Volgens McGreevy gaat de terechtwijzing uit van ,,verkeerde veronderstellingen''. Hij zei dat de inflatie van december op januari al is gedaald van 5,9 naar 5,2 procent op jaarbasis, wat volgens hem wijst op externe oorzaken van de inflatie, zoals hoge olieprijzen. Ook wees McGreevy op een overeenkomst met de vakbeweging over loonmatiging.

De Nederlandse minister Zalm zei te hopen dat Ierland in elk geval voor 2002 maatregelen neemt. Hij zei zich ,,te kunnen voorstellen'' dat Ierland niet onmiddellijk tot correctie overgaat. Zalm wees gisteren elke vergelijking met de Nederlandse economie, waar de inflatie in januari tot 4,2 procent opliep, resoluut van de hand. Volgens Zalm heeft die inflatie alleen te maken met het eenmalige effect van de belastinghervorming, waarvan verhoging van BTW en ecotax onderdeel

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad