U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Schapige studenten

TITIA KETELAAR
Groningen. De suikerbietengeur in de herfst. De Martinitoren, vanuit alle hoeken van de stad zichtbaar tegen een grijze lucht. En als je student bent, kruipend van café 'De Drie Gezusters' naar de 'Tapperij' en de shoarmaman in de Poelestraat. Of: binnen vijf minuten vanuit je bed naar college en weer terug. Tentamens in een soort veehal en studeren in de UB. Wie zo terugdenkt aan zijn studententijd in Groningen, doet er beter aan vanavond niet naar Studentenleven, een nieuwe docusoap van de KRO te kijken, want van Groningen als studentenstad wordt weinig getoond.

Studentenleven volgt een aantal studenten op de voet. Het is een leuk idee en dat moeten ze bij de KRO ook gedacht hebben toen de pilot van deze documentaire meedeed aan TvLab, een wedstrijd voor jonge programmamakers. De omroep had er beter aan gedaan beter naar de jury van TvLab te luisteren. Deze kwam met de kritiek dat de drie studenten uit de eerste aflevering - achtstejaars Dirk, eerstejaars Jimmy en kunstacademiestudente Irene - niet representatief waren voor dé student en dat de enige goede factor in het programma schoonmaakster Janny was die de puinzooi van Jimmy's huisgenoten opruimt.

Ook bij de echte eerste aflevering blijft dat knagende gevoel hangen. Staan deze drie voor de gemiddelde student? Zijn ze de gemiddelde Groningse student? Handicap van de docusoap is ook nog eens dat de drie gekunsteld overkomen. Ze worden zo duidelijk geïnterviewd en geven enigszins schaapachtig antwoord. Ze blijven tegen de camera praten, en niet tegen de kijker. En de cameraman blijft door zijn houding - hij pakt bijvoorbeeld een bord eten van een van de hoofdrolspelers aan - een storende factor tussen student en kijker. Van het leven van de drie komt de kijker weinig meer te weten dan dat Dirk nog slechts drie tentamens moet doen, en een scriptie moet schrijven en dat hij taxichauffeur is. Jimmy is in de eerste weken van zijn studie niet mee geweest op kamp en doet nu klusjes op de faculteit om aan de benodigde veertig studiepunten te komen, en Irene werkt aan een schilderij vol punten en vierkanten.

Voor kijkers die dachten door deze docusoap meer zicht op het studentenleven te krijgen, is dit te mager. En kijkers die het studentenleven kennen zullen de komende zestien weken niet iedere dinsdagnacht rond twaalven voor de televisie zitten. Daarvoor zijn deze studenten te willekeurig gekozen. Wellicht dat de site bij het programma (www.studentenleven.nl) een betere blik op het leven van studenten kan geven. Optimistisch kondigen de makers van de site nu al aan dat je "hier het studentenleven zal vinden."

Studentenleven, Ned.2, KRO, 0.05-0.30u.

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad