U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Koernikova als lokker in nieuw e-mailvirus


LONDEN, 13 FEBR. Er waart weer een computervirus rond. Het maakt gebruik van de charmes van de 19- jarige Anna Koernikova, die door velen meer wordt gewaardeerd om haar uiterlijk dan om haar kwaliteiten als tennisster - negende op de wereldranglijst.

Wanneer een bestand waarin de naam 'AnnaKoernikova' voorkomt en dat is toegevoegd aan een een email wordt geopend, verspreid het virus zich via het adressenbestand van de computergebruiker. De boodschap bij het virus is: 'Hi: Check This!'.

"Het is een oud concept", aldus een woordvoerder van F-Secure, een bedrijf dat zich bezighoudt met computerveiligheid. "Je gebruikt een aantrekkelijk gezicht en een paar mooie benen en mensen openen het bestand".

Het lijkt erop dat het virus geen schade aan de harde schijf van de computer veroorzaakt. Maar het virus (herkenbaar aan de extensie 'vsb' achter de bestandsnaam) zou een e-mailbombardement bij bedrijven kunnen veroorzaken, doordat het bestand steeds weer naar dezelfde adressen wordt gestuurd.

Het Koernikova-virus werd in augustus voor het eerst ontdekt in Europa. Maar pas gisteren sloeg het echt toe in Europa en de VS. Vanmorgen kwam het ook aan in Australië.

Volgens het bedrijf Trend Micro, dat ondermeer anti-virusprogramma's maakt, zijn ten minste 50.000 Australische computergebruikers slachtoffer van het virus geworden.

Volgens een recent onderzoek is het aantal e-mailvirussen het afgelopen jaar met driehonderd procent toegenomen. Het bedrijf MessageLabs meldde dat het sinds november vorig jaar 155.528 e-mailvirussen onschadelijk heeft gemaakt. Dat is één per drie minuten. (BBC)

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad