U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier BSE

Gezondheidsraad

Door onze redactie wetenschappen
ROTTERDAM, 2 FEBR. Mensen die na 1985 een bloedtransfusie hebben ontvangen mogen geen bloeddonor meer zijn. De Gezondheidsraad adviseert de bloedbanken deze voorzorgsmaatregel om het gevaar voor de verspreiding van de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJ) de kop in te drukken.

De ziekte vCJ is de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte BSE. De ziekten worden veroorzaakt door prionen die ook in bloed kunnen voorkomen. In een Brits onderzoek met schapen is tot nu toe één schaap ziek geworden.

Sanquin, de overkoepelende organisatie van de bloedbanken, onderzoekt de komende twee maanden of er voldoende donoren overblijven om de bloedvoorziening op peil te houden. ,,Er heeft nog niemand vCJ gekregen door een bloedtransfusie, maar als er te weinig donoren overblijven kost dat levens. Dat weten we zeker,'' aldus de medisch secretaris van Sanquin dr. C. van der Poel.

De Gezondheidsraad adviseert ook om alle witte bloedcellen, waar de prionen in bloed aan binden, uit donatiebloed te filteren. Die maatregel kost 40 miljoen gulden. Sanquin wilde dit al ruim een jaar maar minister Borst weigerde tot nu toe de financiering.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad