U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Geen ontmoeting tussen Barak en Arafat

Door onze correspondent Salomon Bouman
TEL-AVIV, 2 FEBR. Premier Ehud Barak heeft gistermiddag afgezien van een ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat nog voor de dinsdag a.s. te houden verkiezingen voor een nieuwe premier.

Hij heeft Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN, en de Zweedse premier Goran Persson verzocht pogingen te staken om hem met Arafat samen te brengen. Barak nam dit besluit nadat gisterochtend een Israeli nabij Jenin werd vermoord door Palestijnen. Gisteravond werd een arts van het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem in zijn auto op de weg naar Hebron vanuit een passerende Palestijnse auto doodgeschoten. Barak zag na enkele dagen aarzelen van het onderhoud met Arafat omdat hij tot de conclusie kwam dat dit schadelijk zou zijn voor zijn electorale kansen tegen Likud-leider Ariel Sharon.

Vandaag gepubliceerde opiniepeilingen wijzen opnieuw uit dat Sharon zijn enorme voorsprong van tussen de 17 en 21 procent op Barak heeft behouden. Gisteravond zei Barak dat de afgelopen nacht om 24.00 de verkiezingsstrijd eigenlijk pas echt is begonnen omdat er aan de virtuele kandidatuur van Shimon Peres een wettelijk einde kwam. De termijn verstreek waarbinnen Peres de kandidatuur van Barak had kunnen overnemen. Ook gisteren verscheen er weer een peiling die uitwees dat Peres Sharon met een klein verschil zou kunnen verslaan. Barak heeft lange tijd onder druk van leden van de Arbeidspartij gestaan om Peres een kans te gunnen ter wille van het vredesproces de verkiezingen te winnen.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad