U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Politie
(Korps Midden- en West-Brabant)

Ministerie van Justitie

Parcon


Niet-agent kan in politiesysteem

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 FEBR. Beveiligingsbeambten uit de particuliere sector hebben toegang tot het computersysteem BPS van de politie, waarin privacygevoelige informatie wordt opgeslagen.

Dit wordt bevestigd door de politie in Tilburg en het bedrijf Parcon, dat de beambten detacheert. Het gaat om drie zogenoemde 'buitengewone opsporingsambtenaren' (BOA's), die sinds een jaar voor de Tilburgse politie werken. Twee zijn gedetacheerd aan de balie van het bureau- binnenstad, de derde beambte werkt op het bureau van Tilburg-Noord.

De particuliere medewerkers kunnen processen-verbaal van aangiftes en verhoren raadplegen, namen van verdachten en dagrapporten. Die gaan bijvoorbeeld over geweldsincidenten of huiselijke twisten waarbij de politie is opgeroepen. Ook het kentekenregistratiesysteem is toegankelijk. Bovendien kunnen de beambten zelf proces-verbaal opmaken in het systeem. Niet raadpleegbaar is de zogenoemde 'geautoriseerde' informatie over onderzoek naar zeer ernstige delicten. Deze afgeschermde onderzoeken zijn ook binnen de politie maar beperkt toegankelijk. Zo kunnen politiesurveillanten ze niet lezen. Volgens een woordvoerder van de Tilburgse politie hebben de buitengewone beambten dezelfde bevoegdheden als surveillanten.

Het is de lokale driehoek van justitie, politie en gemeente toegestaan om particulieren voor omschreven taken een opsporingsbevoegdheid te geven. Zij worden beëdigd en hebben geheimhoudingsplicht.

De meeste 'BOA's' voeren eenvoudiger taken uit, bijvoorbeeld bij de parkeerpolitie. Tilburg is de eerste regio waar beambten een zo verregaande bevoegdheid hebben gekregen. Niet eerder mocht het BPS door particulieren worden geraadpleegd.

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad