U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FeyenoordNet

KNVB

UEFA


Uit Zwitsers consulaat

Vals paspoort van Leonardo blijkt gestolen

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 1 FEBR. Het valse Portugese paspoort van de Braziliaanse Feyenoordspeler Leonardo is afkomstig van een partij identiteitsbewijzen die op een consulaat in Zwitserland is gestolen.

Dit blijkt uit het onderzoek dat het openbaar ministerie (OM) heeft ingesteld naar het valse paspoort van de 17-jarige Leonardo. "Er is geen rechtstreekse lijn tussen Leonardo en de diefstal", verklaart persofficier mr. C. de Kimpe. Het OM verwacht dat het onderzoek binnen enkele weken is afgerond.

In afwachting van de uitkomst van het onderzoek van het OM heeft de openbare aanklager van de voetbalbond KNVB zijn onderzoek naar de paspoortzaak-Leonardo opgeschort. De aanklager wil bekijken of de Braziliaan 'het algemeen belang van het voetbal heeft geschaad'. Het onderzoek van de aanklager van de KNVB beperkt zich tot de gang van zaken rond het duel tussen Feyenoord en Ajax op 10 december. Feyenoord kreeg destijds vooraf te horen dat justitie een vooronderzoek was begonnen naar de valse papieren, maar liet Leonardo ondanks een waarschuwing van het OM toch spelen.

De Italiaanse justitie verdenkt de Uruguayaanse voetballer Alvaro Recoba van fraude. De aanvaller van Inter Milaan zou met valse papieren een Italiaans paspoort hebben verkregen. De openbaar aanklager in Udine heeft Recoba hierover verhoord.

Inter zegt ervan overtuigd te zijn dat Recoba te goeder trouw heeft gehandeld. Doordat de 24-jarige Zuid-Amerikaan beschikt over een Italiaans identiteitsbewijs, kan zijn club hem opvoeren als EU-speler. Clubs mogen in een wedstrijd slechts drie spelers van buiten de Europese Unie opstellen.

Recoba is niet de eerste speler die dit overkomt. In oktober klaagde justitie in Rome de Argentijnse international Juan Sebastian Véron om dezelfde reden aan. Ook de voorzitter van Vérons club Lazio, Cragnotti, is in verband met die zaak aangeklaagd.

De Franse voetbalbond bestrafte eerder deze week landskampioen AS Monaco door de club twee punten in mindering te brengen. Monaco had een speler met een vals paspoort, de Chileen Pablo Contreras, opgesteld. Contreras, die een schorsing van vier maanden kreeg opgelegd, is inmiddels uitgeleend aan de Argentijnse club Racing Club. Eerder deze maand raakte St. Etienne zeven punten kwijt wegens het opstellen van twee spelers van buiten de Europese Unie die in het bezit waren van een vals paspoort.

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad