U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FIFA

Zaak-Stojic in België gesloten, FIFA nu aan zet


Na anderhalve maand is er nog altijd geen helderheid over de smeergeldaffaire die in 1999 bij Club Brugge speelde. De Belgische bond draagt het dossier nu over aan de FIFA.

Door onze redacteuren JOEP DOHMENen KOEN GREVEN

BRUSSEL, 27 JAN. Alain Courtois, secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond (KBVB), wilde gisteravond nauwelijks woorden vuil maken aan de affaire-Stojic. "Het hele dossier dragen we over aan de FIFA. Voor de Belgische bond is zaak nu gesloten."

De bond wilde weliswaar vrijwel niets zeggen over het onderzoek, maar de conclusies waren gisteren al grotendeels uitgelekt in de Gazet van Antwerpen. Degenen die hoopten dat het onderzoek van het bondsparket helderheid zou verschaffen over de smeergeld-affaire, kwamen echter bedrogen uit.

De enige die volgens de bond echt iets verweten kon worden, was Brugge- directeur Antoine Vanhove. Hij had de hele affaire volgens de bond niet als een interne zaak mogen beschouwen, maar de zaak direct bij de bond aanhangig moeten maken. Maar wat er nu precies is voorgevallen, weet de Belgische bond nog steeds niet.

De Joegoslavische spelersmakelaar Ranko Stojic, die de belangen behartigde van onder anderen de spelers Aleksander Ilic, Edgaras Jankauskas, Bratislav Ristic, Milan Lesnjak en Dalibor Mitrovic, zou enveloppen gevuld met geld aan de technisch staf van Club Brugge hebben gegeven. Bedoeling was de trainers gunstig te stemmmen over de spelers uit de stal van Stojic, zodat Club Brugge hen zou kopen.

Het onderzoek van de bond behelsde niet meer dan het horen van hoofdtrainer Erik Gerets, de hulptrainers Hans Galjé, René Verheyen, Alex Querter, Brugge-voorzitter Antoine Vanhove, Brugge- secretaris Jacques De Nolf en spelersmakelaar Ranko Stojic. Zoals verwacht brachten de verhoren tegengestelde verklaringen en dus niets nieuws aan het licht.

Tijdens de verhoren werden de enveloppen met geld afgegeven in het bondsgebouw in Brussel. Galjé, Verheyen en Querter gaven andermaal toe geld van de Joegoslaaf te hebben gekregen. Stojic ontkende het hele verhaal. Zijn vriend Gerets zei ook niets van een omkoopaffaire te weten. Alle gesprekken werden door de bond keurig uitgetikt, bij elkaar gestoken en overgedragen aan de FIFA.Het geld uit de enveloppen, meer dan vijftigduizend gulden, bevindt zich nu in de kluis van de penningmeester van de Belgische bond. Er wordt nog gezocht naar een goed doel voor het smeergeld.

Een woordvoerder van de KBVB benadrukte gisteren nog eens dat er geen sprake van "een diepgaand onderzoek" was geweest. "Misschien dat de FIFA dat nu doet. Wij zijn nu klaar." Op de vraag welke rol Gerets nu gespeeld had volgens de bond, bleef het antwoord vaag. De woordvoerder: "Gerets wordt nergens van beschuldigd. Er is geen bewijs dat Gerets geld heeft gekregen. Maar het tegendeel is ook niet aangetoond. Meer kan ik er niet over zeggen."

De wereldvoetbalbond FIFA staat nu voor de taak uit te zoeken hoe de omkoping daadwerkelijk in elkaar heeft gezeten. Dat de affaire voorlopig nog niet afgerond is, staat wel vast. Of de hele waarheid ooit nog boven water komt niet.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad