U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  O P I N I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
De stemming: Heeft De Milliano recht op de vrijgekomen CDA-zetel?

Haagse site

CDA


Man met zetel


TERUG VAN WEGGEWEEST: Jacques de Milliano. Arts zonder grens, maar met Kamerzetel. Ruim twee jaar geleden verliet hij teleurgesteld de Tweede-Kamerfractie van het CDA. Een half jaar was hij lid geweest van de Tweede Ka mer; het liep uit op één grote martelgang. De man die de hernieuwde vermaatschappelijking van het CDA had moeten verpersoonlijken, bleek al snel geen raad te weten met de Haagse politieke cultuur.

Toen de overige 28 fractiegenoten van het CDA zijn standpunt over Bosnische asielzoekers niet deelden, trok De Milliano zijn conclusies en vertrok. Nu blijkt dat het slechts een afscheid voor even is geweest. Dankzij het tussentijdse vertrek van Tweede-Kamerlid Bijleveld ( CDA) uit de Kamer (zij wordt burgemeester van de nieuwe gemeente Hof van Twente) kan hij de opengevallen plaats in de Tweede Kamer innemen. Dit wegens het simpele feit dat volgens de kieswet bij een vrijkomende plaats de bij de verkiezingen geldende kandidatenlijst moet worden afgewerkt. Om die reden kunnen bijvoorbeeld tussentijds afgetreden bewindslieden die aanvankelijk op de lijst voor de Tweede Kamer stonden, in het parlement terugkeren. Maar de manier waarop De Milliano nu gebruikmaakt van de wet is, zoals het CDA stelt, inderdaad pure zetelroof.

UNIEK IS DE handelwijze van de man die bekend werd als voorman van Artsen zonder Grenzen zeker niet. De Nederlandse parlementaire geschiedenis kent een rijke traditie van afsplitsingen. Maar De Milliano heeft er wel nog een geheel eigen dimensie aan toegevoegd. Hij gaf zijn zetel eind 1998 op omdat in zijn eentje verder gaan volgens eigen zeggen "geen serieuze optie" was. Nu komt hij alsnog terug. Als kleine parlementaire zelfstandige onder de noemer van de nieuwe politieke constellatie 'Ieder mens telt', maar tegelijkertijd met een beroep op het oude kiezersmandaat van 1998. De Milliano ziet het als zijn opdracht de geloofwaardigheid in de politiek terug te brengen. Maar de manier waarop hij zijn missie begint is een extreme vorm van ongeloofwaardigheid.

Lees ook:

  • De Milliano terug in Tweede Kamer, CDA is woedend (19 januari 2001)
  • 'IJdeltuit De Milliano pleegt zetelroof' (19 januari 2001)
  • Afscheidsbrief '98: 'Alleen verder geen serieuze optie' (19 januari 2001)
  • Eerdere fractie-afsplitsingen (19 januari 2001)
  • CDA dreigt één zetel voorlopig te verliezen
  • De Milliano kiest voor eigen idealen (11 november 1998)
  • De Milliano wil CDA 'socialer gezicht' geven (4 oktober 1997)
  • 'Ik ben een calculerende held' (4 oktober 1997)
  • www.iedermenstelt.nl
  • NRC Webpagina's
    20 JANUARI 2001


    ( a d v e r t e n t i e s )

    Klik hier

    Klik hier

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad