U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Skatende graffiti-spuiters

ARTHUR ARTS
De Dreamcast was vorig jaar zonder twijfel de spelcomputer met de meest interessante software. Nieuwe ideeën, nieuwe concepten, verbluffende beeldkwaliteit en natuurlijk veel speelplezier kenmerkten de games voor Sega's 128-bits machine. Crazy Taxi, Shen Mue, Chu Chu Rocket, Space Channel 5 en Samba di Amigo waren stuk voor stuk een verademing tussen de afgezaagdheid van de zoveelste Tomb Raider- aflevering en de nieuwste nutteloze update in de FIFA-voetbalreeks.

En Jet Set Radio is misschien wel de mooiste titel van allemaal. Net als de eerder genoemde games is het spel gemaakt door de uiterst getalenteerde softwareontwikkelaars van Sega Japan. Het verhaal speelt zich af in Tokyoto, een urbane wijk in het Japan van de toekomst. Hier bestrijden bendes elkaar omwille van territoria, die worden afgebakend met graffiti. Zoals bekend behelst graffiti speciale tekeningen, veelal illegaal met spuitbussen aangebracht op muren, schuttingen, viaducten, etc. Graffiti wordt door velen gezien als vervuiling van openbare plaatsen, door een enkeling als een kunstvorm. Als speler ben je lid van een bende genaamd de GG's. Op gemotoriseerde inline-skates moet je je naar aangegeven plekken haasten en door het indrukken van knoppen op de controller je graffiti aanbrengen.

Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, want de overheid stelt deze stadsvervuiling absoluut niet op prijs. Al gauw krijg je dan ook te maken met het politiecorps van Tokyoto, waarvoor je continu op je hoede moet zijn en regelmatig op de vlucht moet slaan. Aanvankelijk zullen agenten alleen achter je aan rennen om je te grijpen, maar al spoedig wordt er zwaarder geschut als traangas en tanks ingezet. De bewegingsvrijheid die je bij dit alles hebt is fenomenaal. Je kunt tegen muren opskaten, of over trapleuningen, treinrails en langs regenpijpen. Ondertussen kun je de wildste stunts uithalen.

De ontwikkelingen tussen de rivaliserende bendes worden gevolgd en verslagen door het piratenradiostation Jet Set Radio, waar DJ Professor K achter de knoppen zit. Hij is degene die verantwoordelijk is voor de muziek in het spel, die varieert van hiphop tot funk en drum 'n' bass.

Naast het afbakenen van territorium moet je nog andere opdrachten vervullen. Als eerste een bepaalde plek bereiken bijvoorbeeld, of een rivaliserende bende achtervolgen en hun graffiti onderspuiten met de jouwe. Van tijd tot tijd zullen nieuwe skaters zich proberen aan te sluiten bij je bende. Zij willen echter eerst weten wat jouw bende te bieden heeft. Je moet dan je vaardigheden tonen door de stunts en bewegingen van de kandidaat te imiteren. Lukt dit, dan heeft je bende er een lid bij. Wat Jet Set Radio tot een trendsetter maakt is de beeldkwaliteit. Sega heeft een nieuwe techniek ontwikkeld, 'cell shading' genaamd, waarbij de driedimensionale figuren en objecten in het spel worden omhuld door een dikke zwarte rand. Dit geeft een hele cartooneske indruk, alsof je naar een driedimensionale tekenfilm zit te kijken. Toekomstige spellen als Dark Native Apostle voor Playstation2 en Gun Valkyrie voor Dreamcast zullen deze techniek ook gebruiken.

Het enige nadeel van Jet Set Radio is het besturingssysteem. Doordat de spuitfunctie en camerafunctie aan dezelfde knop zijn toegekend, ontstaat er vooral in het begin nogal eens verwarring door de desoriënterende camerastandpunten. Dit kun je helaas niet veranderen; het is een pijnlijk minpunt van een verder perfect spel.

Toch, ondanks kwaliteitsgames als Jet Set Radio, blijft het Dreamcast-verhaal weinig opwekkend. Het maakt niet uit hoeveel kwaliteit en originaliteit het platform biedt, het grote publiek wil er niet aan. Zelfs in gamesnatie nummer één, Japan, wil de Dreamcast maar niet van de grond komen.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2001



Eerder verschenen in deze rubriek:

Alice in computerland
(12 januari 2001)
Praktische gids met betwetertjes
(5 januari 2001)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad