U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Conflict bij Tsjechische tv zit muurvast


PRAAG, 15 JAN. Het conflict bij de Tsjechische televisie (CT) kan volgens de stakende nieuwsredacteuren nog maanden duren.

De stakers, die sinds 24 december de nieuwsstudio's van de Tsjechische televisie bezetten uit protest tegen de benoeming van de politiek omstreden Jirí Hodac tot algemeen directeur van CT, eisen na het aftreden van Hodac nog steeds het aftreden van de drie door hem benoemde directeuren. Een ultimatum van de bezetters aan hun adres verstreek vrijdagavond zonder dat de drie - de hoofdredacteur van het journaal, de financiële en de juridische directeur - gevolg gaven aan de eis op te stappen.

Volgens de stakers zal de actie worden voortgezet tot de drie, die werden beschuldigd van "het zaaien van chaos en terreur" bij de televisie, alsnog opstappen.

De Kamer van Afgevaardigden van het Tsjechische parlement wijzigde diezelfde vrijdagavond de wet, die voorziet in de verkiezing en samenstelling van de Televisieraad. Die raad van toezicht is verantwoordelijk voor de benoeming van de algemene directeur; zij koos op 20 december Hodac tot directeur en ontketende daarmee de crisis. Het parlement sprak zich vrijdagavond uit voor het ontslag van de huidige Televisieraad. De nieuwe wet voorziet in een wijziging van de samenstelling van de raad. Tot dusverre bestaat die uit leden die door de Kamer van Afgevaardigden worden gekozen en die de politieke partijen vertegenwoordigen. De nieuwe raad zal naast deze partijpolitieke leden óók vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties bevatten.

De wet moet nog worden goedgekeurd door de Senaat en door president Václav Havel. Het is echter uiterst onwaarschijnlijk dat de Senaat zal instemmen met de nieuwe wet. Veel senatoren hebben bezwaar tegen de bepaling, dat het nog steeds de Kamer van Afgevaardigden is die de Televisieraad kiest; ze eisen dat ook de Senaat en de president een rol krijgen bij de aanwijzing van de leden.

Als de Senaat de wet torpedeert, kan de crisis nog lang duren. De bezetters hebben gedreigd hun actie pas op te geven als de omstreden directeuren van de CT zijn afgetreden en als de nieuwe wet over de Televisieraad van kracht is geworden. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad