U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dartspage Nederland

Raymond van Barneveld

Nederlandse Darts Federatie

British Darts Organization


Barney is eindelijk vrij in het koppie


Zaterdag begint in het Engelse Frimley Green het officieuze WK darts. De Nederlandse favorieten Raymond van Barneveld en Co Stompé blaken van het zelfvertrouwen. "Knappe vent die mij van het podium werpt".

Door ARNOUT VERZIJL

DEN HAAG, 3 JAN. Raymond van Barneveld trof het begin december bij de loting voor de eerste ronde van de Embassy. De Nederlander opent het officieuze wereldkampioenschap darts zondag tegen de Engelsman Gary Robson. Deze onbekende qualifier staat in het dartscircuit beter bekend als The Holiday Champ. Robson wint voornamelijk toernooien die door een groot bungalowpark tijdens de vakanties worden georganiseerd. Bij grote toernooien geeft hij niet thuis.

Niet dat het tweevoudig winnaar Van Barneveld veel uitmaakt, want: "Ik kijk nooit naar een ander, altijd naar mezelf", zegt de zelfverzekerde Hagenaar. " Dat is mijn kracht. Knappe vent die mij van het podium werpt."

Van Barneveld (33) blaakt van het zelfvertrouwen aan de vooravond van het WK. Dat komt mede door zijn prestatie bij het World Top Darts Tournament, een sterk bezet internationaal toernooi dat onlangs in Den Haag werd gehouden. Van Barneveld, de huidige nummer twee van de wereldranglijst, werd in zijn geboorteplaats pas in de finale gestuit door de aanvoerder van het Engelse dartsteam, Martin Adams. "In de poulewedstrijden verloor ik met 4-3 van Colin Monk, waardoor ik op de rand van de uitschakeling balanceerde. Ik heb me na die nederlaag teruggetrokken en in mijn eentje een wandeling gemaakt door het Atrium, het Haagse stadhuis. Op die plek werd ik in 1999 benoemd tot ereburger van de stad en die herinnering gaf me nieuwe kracht."

Zoveel zelfs dat Van Barneveld zijn manager Ad Schoofs vroeg of deze de groen-gele Return of the Legend-sjaal bij zich had. "Met die sjaal betrad ik in 1999, voor elke wedstrijd, het podium. Ik won toen, mede dankzij die sjaal, voor de tweede maal dat toernooi. Tot mijn geluk had Schoofs de sjaal dit keer bij zich. Ik bracht 'm vervolgens mee het podium op en plotsklaps was het goede gevoel terug. Dat ik uiteindelijk van Adams verloor, kon mijn morele overwinning niet meer teniet doen."

Het positivisme van Van Barneveld, die vorig jaar in de eerste ronde werd uitgeschakeld, kwam tot uitdrukking door de wijze waarop hij de nederlaag tegen Adams verwerkte. In het verleden wilde de darter zich na een slecht afgelopen partij nog wel eens laten gaan. Die tijden zijn volgens Van Barneveld voorbij. "Het afgelopen jaar heb ik de hulp ingeroepen van sportpsycholoog Rico Schuyers. Ik bezocht hem om te leren omgaan met verliezen. Dat is gelukt. Daarnaast heeft Schuyers me ook op andere psychologische vlakken van advies voorzien, waardoor ik nu kan stellen dat ik vrij ben in mijn koppie en zonder zorgen naar Engeland reis." Vorig jaar ondervond hij naar eigen zeggen veel tegenwerking uit Engelse hoek. "Zo kon ik geen entreebewijzen krijgen voor vrienden en familie en was mijn hotelkamer in eerste instantie vergeven. Maar nu laat ik me niet meer gek maken. Ze mogen van me denken wat ze willen, me arrogant noemen, maar ik ga naar Frimley Green om die wereldbeker weer mee naar Nederland te nemen. Ik heb hem een jaar lang moeten missen."

Co Stompé is de andere Nederlandse troef. Hij opent zaterdag tegen Andy Smith - zijn elfde partij in de geschiedenis van het belangrijkste dartstoernooi ter wereld. Stompé kent Smith, wegens zijn omvangrijke postuur The Pieman genoemd, nog van vorig seizoen. Toen werd het, eveneens in de eerste ronde, een 3-0 zege voor de trambestuurder uit Amsterdam. "Ik ken Smith als een evenwichtige, constante speler. Hij zal zich niet nogmaals door mij eenvoudig van het bord laten gooien."

In tegenstelling tot Van Barneveld beleefde Stompé onlangs een forse inzinking. Om onverklaarbare redenen wilde het maar niet lukken met de winnaar van de Open Belgische kampioenschappen. "Het dieptepunt was tussen kerst en oud en nieuw. Toen verloor ik in een trainingspartij met 9-0 in sets van Van Barneveld. Ik gooide nog geen 27 punten gemiddeld per pijl. Onbegrijpelijk." Op nieuwjaarsdag kwam de omslag. "Toen heb ik 3,5 uur staan zweten, ploegen en harken achter het bord. Net zolang totdat het weer goed ging. Vanaf dat moment doe ik het rustig aan. Ik wil niets forceren. Woensdagavond heb ik een trainingssessie in Zaandam gepland en donderdag nog eentje in Noordwijkerhout. Dat is genoeg."

Stompé reikte vorig jaar tot de halve finales. Daarin verloor hij van Ronnie Baxter. "Ik weet zeker dat er een knop bij mij omgaat als ik vrijdag in het spelershotel arriveer. In de unieke entourage van de Embassy gedij ik goed. Daarom heb ik de lat bewust heel hoog gelegd."

Stompé weet inmiddels hoe hij het publiek moet bespelen. Waar hij ooit ineen schrompelde onder de gloed van de spotlights, recht hij nu de rug. Zelfverzekerd zal hij indruk maken op zijn tegenstander, daarbij gesteund door de honderden landgenoten die ook dit jaar weer in Frimley Green aanwezig zullen zijn.

Op verzoek van zendgemachtigde SBS6 is de eerste rondepartij van Stompé vervroegd naar acht uur Nederlandse tijd. Dit tot ongenoegen van de Amsterdammer, die zijn wedstrijden bij voorkeur later op de avond afwerkt. De commerciële zender heeft daarmee in twee jaar gedaan gekregen wat de BBC nooit is gelukt: het wedstrijdschema aanpassen aan de wensen van de tv-kijker. SBS6 zal alle duels van de Nederlanders rechtstreeks uitzenden en komt elke avond met een 55 minuten durend Embassy-journaal. Daarin zijn alle gespeelde partijen van de avond in samenvatting te zien en zal op ludieke wijze aandacht worden besteed aan de mysterieuze bijnamen die zo kenmerkend zijn voor de dartssport.

Zo liet wereldkampioen Ted Hankey zich in december al in Delft in een grafkist leggen. The Count, zoals Hankey wordt genoemd vanwege zijn voorliefde voor Dracula, zal onder het uitbrengen van Time for another victim om klokslag twaalf uur herrijzen uit zijn tombe.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad