U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Lisa Kudrow


In een reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Lisa Kudrow, de gitaarspelende masseuse Phoebe uit de televisieserie 'Friends', die nu te is zien als een van de kibbelende zusjes Ephron in de alleen op video uitgebrachte film 'Hanging up'.

Door DANA LINSSEN

Lisa Kudrow zat al in Friends voordat ze in Friends zat. De sluikblonde actrice, voor wier personage de domme blondjes-mop lijkt uitgevonden, maar die in werkelijkheid afgestudeerd biologe is, was al voordat ze de rol van de gitaarspelende masseuse Phoebe in de immens populaire televisieserie Friends aannam, een aantal maal in de sitcom te zien. Of om preciezer te zijn is Phoebe Duffay zelfs gebaseerd op het karakter van Ursula Duffay, een liefnaïef, maar ook totaal geschift serveerstertje dat Kudrow niet alleen bij wijze van gastoptreden in Friends, maar ook in diverse andere komedies van de Amerikaanse televisiezender NBC (waaronder Mad About You en Hope & Gloria) gestalte gaf. In het eerste seizoen dat ze aan Friends meewerkte (1994) was dat in een dubbelrol.

Daarna moest de onaangepastere Ursula wijken voor de beter in het sextet geschreven Phoebe. Van het zestal neurotische New-Yorkers, dat zich met grote dromen en luizige baantjes een plaats probeert te veroveren in de volwassen wereld, vertegenwoordigt Phoebe met haar plotselinge folksongs ('Smelly cat. smelly cat, what are they feeding you?'), haar softe filosofietjes en haar onverwachte voorkeur voor ruige zeemannen de minst identificeerbare van het stel. Haar aandeel is dan ook dat van de komische blue note in een soms naar slapstick neigende situation comedy. Phoebe is de gekke meid, waardoor de strapatsen van de precieuze Jennifer Anniston, de hysterische Courteney Cox Arquette, de lompe Matt LeBlanc, de macho Matthew Perry en de slome David Schwimmer voor de grinnikende toeschouwer inleefbaar worden.

Tegelijkertijd is Lisa Kudrow (Encino, Californië, 30 juli 1963) ook het meeste de comédienne pur sang van haar Friends-collega's. Zij is een van die weinige komische actrices die achterdochtig en overweldigend, grappig en verleidelijk tegelijkertijd kan zijn.

De zeldzame uitstapjes die zij zich naar de speelfilm permitteerde, zijn weinig bekend. Haar slome blondine in Romy and Michele's High School Reunion (1997) is hier alleen maar op video uitgebracht, evenals Diane Keatons regie van de jeugdperikelen van regisseuse Nora Ephron (Sleepless in Seattle) in het nu verschenen Hanging Up. Te weinig aandacht was er ook voor haar optredens in The Opposite of Sex (1998) en Analyze This (1999), waarin alle aandacht naar de gevestigde namen leek te moeten gaan, en Kudrows aanwezigheid (weer!) de functie kreeg van een triomfantelijke grap, waar je alleen maar om kunt lachen als je je niet al te zeer hebt laten slapgrappen door de voorgaande formulehumor.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2001

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad