U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Remu

Gemeente Utrecht


Rel Utrechts nutsbedrijf

Raad tegen privatisering van Remu

Door onze correspondent
UTRECHT, 8 DEC. De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren de privatisering van het energiedistributiebedrijf Remu verworpen. Het is daarmee onduidelijk geworden of het bedrijf nog wordt verkocht.

De voorgenomen privatisering van het Utrechtse bedrijf Remu is de grootste van een Nederlands energiedistributiebedrijf tot nu toe. Recentelijk zijn de energiebedrijven van Haarlemmermeer en van Eindhoven verkocht, maar daarbij gaat het om betrekkelijk kleine ondernemingen. Het Utrechtse Remu is de vierde energiedistributeur van Nederland.

Het is voor het eerst dat een gemeentelijke aandeelhouder zich uitspreekt tegen de verkoop van een nutsbedrijf. Van de 41 aanwezige raadsleden stemden 26 tegen de verkoop van het aandelenpakket van 47,5 procent in de Remu houdstermaatschappij. De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort, die de rest van de aandelen in bezit hebben, hadden al eerder ingestemd met verkoop.

Tegenstanders van privatisering in de Utrechtse raad zijn PvdA, Socialistische Partij, GroenLinks, Leefbaar Utrecht en het Nederlands Blok. Leefbaar Utrecht twijfelde tot het laatst, maar besloot tegen te stemmen omdat er volgens fractielid Y. van den Bergh te weinig tijd voor de raad was geweest om zich in de ingewikkelde materie te verdiepen. H. Westbroek van Leefbaar Utrecht sprak tijdens het debat over een 'schijndiscussie'. Westbroek: "Een afwijzing zal verkoop niet in de weg staan. We zijn ervoor het niet te verkopen in de wetenschap dat het niets uitmaakt."

Op dit moment zijn nog twee buitenlandse partijen in de race voor de overname van Remu. Doordat Utrecht niet de meerderheid van de aandelen heeft, verhindert het raadsbesluit in principe niet de verkoop. Remu wordt met een grote overheidsaandeelhouder - Utrecht - wel veel minder aantrekkelijk voor potentiële kopers. De aandeelhoudersvergadering van Remu beslist vanavond over de verkoop.

Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel was het gisteren onduidelijk of een tegenstem van de raad uiteindelijk invloed zou hebben op de verkoop van de aandelen Remu NV.

De gemeente Utrecht heeft weliswaar een behoorlijk belang in de Remu houdstermaatschappij (47,5 procent), die op zijn beurt zeventig procent van de aandelen in Remu NV heeft. De resterende dertig procent in Remu NV is in het bezit van GCN, waarin 26 gemeenten uit de provincie Utrecht zijn vertegenwoordigd.

NRC Webpagina's
8 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad