U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philippine Update (Engels)

Filippijnse overheid (Engels)


Harde toon bij begin proces tegen Estrada

Door onze correspondent
MANILA, 8 DEC. De Filippijnse president is een dief die een misdaadsyndicaat leidt en meer op zijn kerfstok heeft dan de overleden dictator Marcos, die in 1986 na een volksopstand werd afgezet. Zo zetten de aanklagers in de Filippijnse Senaat de aanval in op president Joseph Estrada, tegen wie gisteren een afzettingsproces begon. Zijn advocaten deden de woorden van de elf aanklagers, leden van het Huis van Afgevaardigden, af als "pure retoriek".

De president zelf volgde het begin van het proces tegen hem op een televisiescherm in Malacañang, het presidentieel paleis. Volgens zijn woordvoerder Ricardo Puno was Estrada geschokt door de toon die de aanklagers meteen aan het begin van het proces zetten. "Maar de president hield zich goed", zei Puno.

De advocaten van Estrada maakten duidelijk hoe hun verdedigingslinie er tijdens het proces uit zal zien. "De aanklagers hebben eenvoudigweg onvoldoende bewijsmateriaal in handen", zei Estelito Mendoza. Volgens hem staat niet de president terecht, maar de man wiens onthullingen en vrijgegeven documenten hebben geleid tot het proces, Luis Singson. Deze voormalige vriend van Estrada stelt dat hij de president regelmatig tabaksaccijnzen en de opbrengst van een illegale bingo contant heeft toegestopt. "Singson is een leugenaar, die ten minste dertien aanklachten van valsheid in geschrifte ten laste kan worden gelegd", zei Mendoza.

Gisteren bleek het nieuwe er voor een aantal senatoren al gauw af. De beelden van de vijf televisiestations die het proces rechtstreeks uitzenden, lieten senatoren zien die een boek lazen of een mobiele telefoon aan het oor hadden. De vrees van velen werd daarmee bevestigd dat de senatoren al een keus voor of tegen de president hebben gemaakt, ongeacht het verloop van het proces.

Aanklagers en verdediging laten uiteenlopende voorspellingen horen over de lengte van het proces. Estrada meent met kerst zijn vrijspraak al te kunnen vieren, terwijl de aanklagers, die 54 getuigen willen oproepen, denken dat het proces ten minste tot het verkiezingsreces van februari volgend jaar zal doorgaan.


Zie ook:

Charges bij begin Eurotop (7 december 2000)
Nederland wil meer snelheid (7 december 2000)
Frankrijk: 'Duitsers intomen' (7 december 2000)
Veto voor alle Britse kwesties (7 december 2000)
Duitsland meer stemgewicht/a> (7 december 2000)
Nederland wordt warm noch koud van Europa (7 december 2000)
Perspectief voor Eurotop is somber (4 december 2000)
Twee dagen om de macht in Europa te verdelen (4 december 2000)
Toekomst Europese Unie staat in Nice op het spel (2 december 2000)
Prodi vreest mislukking EU-top Nice (1 december 2000)
Jospin en Chirac willen elkaar vliegen afvangen (1 december 2000)
'Brussel' leeft, vooral op papier (30 november 2000)

NRC Webpagina's
8 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad