U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Explorers

MARISKA GRAVELAND
In de sf-jeugdfilm Explorers van Joe Dante wordt een van die onverwoestbare kinderfantasieën werkelijkheid: met een zelfgebouwd ruimteschip reizen drie jongens de sterren tegemoet. Zolang het zich op aarde afspeelt is het nog wel geloofwaardig, maar daarna ontspoort de film totaal.

Op aarde wekken de drie jongens een vreemde energiebel op na een experiment in een prachtig chaotisch laboratorium van een schattige nerd, het debuut van River Phoenix. Na de ontdekking dat ze in de energiebel kunnen stappen, vinden ze in een rommelschuur een kermisattractie waarmee ze de bel ombouwen tot vliegtuig. Ze scheren even later langs een drive-in bioscoop waar op dat moment net een oude (fictieve) sciencefictionfilm draait met de klinkende titel Star Killer.Regisseur Joe Dante heeft zijn hele oeuvre gefundeerd op zijn voorliefde voor sciencefiction- en monsterfilms uit de jaren vijftig, waar hij in nagenoeg al zijn films een ode aan brengt, van The Gremlins en The Howling tot Innerspace en Matinee. Sommige monster- en sf-films uit de jaren vijftig behoren tot de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis, en die met liefde beleden overtuiging tilt het verder rommelig gemaakte Explorers net boven de gemiddelde jeugdfilm uit. Er wordt in flink gestrooid met verwijzingen naar klassiekers als War of the Worlds, This Island Earth en Forbidden Planet, citaten die gelukkig wel ergens op slaan. De fantasie van een van de jongens (Ethan Hawke eveneens in zijn debuutrol) is jarenlang gevoed met deze prachtige films, die tegelijkertijd de bron vormen van zijn kennis over de planeten. Die kennis wordt later getoetst als ze in een ver sterrenstelsel twee buitenaardse wezens ontmoeten, die het meest bizarre hoofdstuk van de film inluiden.

Die aliens hebben de aardlingen bestudeerd door jarenlang televisie te kijken, een idee dat dit jaar veel beter werd uitgewerkt in de Star Trek-parodie Galaxy Quest. De wezens uit Explorers communiceren slechts via citaten uit tv-programma's als Mister Ed en The Price is Right. Dit levert een idiote spraakverwarring op, die doorspekt is met frasen uit goedkope reclames voor snijmachines en filmtrailers ("Space pirates they're the scum of the universe! "). De liefde voor het celluloid en alle vreemde uitwassen die erop zijn vastgelegd straalt ervan af, maar Joe Dante lijkt aan het eind van het behoorlijk onevenwichtige Explorers een beetje doorgeslagen in zijn religie.

Explorers (Joe Dante, 1985, VS), woensdag, SBS6, 15.10-16.55u.

NRC Webpagina's
31 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad