U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Paalheilige

Maarten Huygen
Vanwaar die algemene bewondering voor Jan Wolkers? Dat kan toch niet alleen dankzij zijn boeken en beelden zijn. Hij is ook een mediacult, de enige jaren-zestig-figuur die zo is gebleven. Een geluksvogel op wie het medicijn van die tijd goed heeft gewerkt.

Een ex-gereformeerde macho die veel over seks praat en over wie een edel zweem van het verzet hangt. Alles is mooi en gezond. God van de vruchtbaarheid. Vier zoons van twee vrouwen. Heeft openlijk de "schitterende billen" van de koningin bewonderd en later kwam de preutse Beatrix toch een sculptuur onthullen. Het Journaal had feestelijk de 75e verjaardag van deze muzenman ingeluid. Van Texel is hij aan wal gegaan om zijn feestronde te maken. Gisteren zaten Barend, Van Dorp en Mulder aan zijn voeten en hij bleef maar praten, entertainen. "Ga jij de vragen stellen en de antwoorden erbij geven?" vroeg Van Dorp op een gegeven moment. Een Nederlandse jetset van namen met wie hij zoal verkeert, passeerde: Wim Dik van KPN, prins Claus ("nee, hij was toen ook niet tegen het huwelijk"). Jan Mulder zocht hem als voetbalster op in 1973 in gezelschap van violiste Vera Beths. Iedereen op bedevaart naar Texel. Barend en Van Dorp hadden hem al in de jaren zestig opgezocht in diens atelier, waar ooit Gerrit van der Veen werkte. "Ik ben zoekende", zei Jan Mulder gisteren. "Is seks het belangrijkst? Als je nou moest kiezen tussen seks of schilderkunst, wat dan?" Een lastige vraag, want juist kunst brengt vrouwen en seks binnen. "Als je het niet met het ene penseel kunt, kan het ook niet met het andere", formuleerde Wolkers kernachtig. Mulder zou, als elke hedendaagse burgerman, graag zo'n gevierd kunstenaar willen zijn. Wolkers vertelde hoe hij zijn huidige vrouw Karina op zijn achtendertigste had leren kennen. Ik zag foto's van haar met ontblote borsten naast hem of naakt liggend bij een schilderij. Dan kwam zij een kopje thee brengen terwijl hij schilderde en dan "breekt het opeens los". "Bij dat druipende schilderij lagen wij dan heerlijk te neuken", zei hij en zijn drie ondervragers keken vol bewondering. Karina zat op de achtergrond en zei dat hij ook best wel eens met iemand anders mocht slapen, al doet hij dat weinig de laatste tijd. Zou deze paalheilige sterfelijk zijn? Frits Barend heeft op zijn werkkamer een kunstwerk van Wolkers hangen. Twee lakens met spelden en... spermavlekken van de grote man zelf. Een waar reliek dus. Met welke vrouw had Wolkers nu tussen die lakens geslapen, vroeg Barend nieuwsgierig. Het blijft een jongensprogramma. Iets anders: er schijnt van alles mis te zijn met de programmering van Nederland 3 maar ik merk er zelf zo weinig van. Ik lees over klachten van televisiemakers en vorige week zaterdag maakte Paul de Leeuw nieuws in deze krant met de mededeling dat hij niet meer voor Nederland 3 wil werken.

Toen ik erover las, ging ik eens mijn kijk- en bespreekgedrag na en dat is sinds september, toen de nieuwe programmering inging, weinig veranderd. Veel 3 dus. Een Late Night Show zou aardig zijn maar werd in het geval van Paul de Leeuw steeds meer beconcurreerd door Barend en Van Dorp en toen verdween het uit de ether. Dat leverde dus minder 3-kijkers op. Ik hoor bij al die klachten nooit over de programma's die vervroegd zijn naar prime time. Daar zijn uitstekende documentaireprogramma's onder, Dokwerk en Uur van de Wolf. Noorderlicht had een spectaculair tweeluik over bosbranden. Moeten die dan naar middernacht? Er zijn maar twee uur prime time. Het wachten is op het kastje dat prime time afschaft omdat de kijker zelf de tijden kan bepalen. Vooral minder toegankelijke programma's moet dat ten goede komen omdat die een gemotiveerd publiek hebben. Voor Zeeman met boeken, Waskracht of het hobbyistisch vormgegeven kunstprogramma Pitch (voor mensen die vier dingen tegelijk willen zien) hoeft dan niemand meer op te blijven.

NRC Webpagina's
27 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad