U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nauta Dutilh

'Trage omslag cultuur'

Ruzie bij advocaten van Nauta

Door onze redacteuren REMMELT OTTEN en FREDERIEK WEEDA
ROTTERDAM, 25 OKT. Het bestuur van Nauta Dutilh is deze week opgestapt. Aanleiding is de onderlinge verhouding tussen de twee bestuurders. Zij zijn het niet eens over het tempo waarin Nauta zich aanpast aan de snel veranderende markt.

Dit hebben direct betrokkenen binnen Nauta Dutilh, het grootste advocatenkantoor van Nederland, bevestigd. "Het blijkt moeilijk om een cultuuromslag tot stand te brengen", aldus een betrokkene. De advocatuur staat sinds twee jaar onder druk door de komst van Britse advocatenkantoren die zich in Nederland vestigen of met (delen van) Nederlandse kantoren fuseren.

De Britse invasie lijkt de grote Nederlandse kantoren te dwingen tot een keuze voor een nationaal kantoor of een internationaal georiënteerd kantoor dat zich vooral specialiseert in het lucratieve advieswerk voor multinationals. Zo kondigde Trenité Van Doorne, in omvang het derde kantoor van Nederland, vorige week een splitsing aan om slagvaardiger te kunnen werken.

In de top van Nauta Dutilh bestaat geen onenigheid over de strategie, aldus de betrokkenen. Nauta wil een zelfstandig en 'breed' kantoor blijven, dat bijvoorbeeld ook familierecht en arbeidsrecht aanbiedt. Het is niet op zoek naar een fusie met een Brits kantoor, zoals concurrenten De Brauw Blackstone Westbroek en Loeff Claeys Verbeke. De Brauw is onderdeel van een Europese alliantie rond het Britse Linklaters. Loeff viel vorig jaar met veel rumoer uit elkaar. De Amsterdamse tak sloot zich aan bij het Britse Allen & Overy, de Rotterdamse tak fuseerde met de fiscalisten van Loyens tot Loyens Loeff. Het bestuur van Nauta Dutilh, een maatschap waar alle partners ruime inspraak hebben, is een jaar geleden gereduceerd van vier naar twee leden. De partners H. Ophof en J. van der Have moesten zorgen voor de cultuuromslag die moest leiden tot meer 'klantgericht' werken, naar voorbeeld van de Engelse kantoren. De advocaten moesten bijvoorbeeld in teamverband gaan werken en opdrachten sneller afronden. Ook wilde Nauta zich meer inspannen om goede advocaten vast te houden en te werven.

Nauta Dutilh heeft afgelopen jaar drie partners verloren aan Engelse kantoren. Onder advocaten gaan al lange tijd geruchten over spanningen binnen Nauta. Het kantoor ontkent dat er onenigheid is over het beleid zelf. In de praktijk blijkt het wel moeilijk om een cultuuromslag tot stand te brengen, aldus een betrokkene. Daarvoor wordt nu een nieuw bestuur gezocht. In totaal bestaat de maatschap Nauta uit 118 partners en in totaal ongeveer 400 juristen.

NRC Webpagina's
25 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad