U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Raketnet

Dossier Elektronisch zakendoen


Gratis prospectus bij Raketnet

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 20 OKT. In het huidige beursklimaat durft bijna niemand naar de beurs, maar een kleinduimpje in internetland kwam afgelopen week met een prospectus. De drufal heet Raketnet en biedt een dienst die die volgens kenners geen lang leven meer beschoren is: gratis internet.

Het prospectus van Raketnet, meer dan honderd pagina's inclusief bijlagen, kwam niet uit vrije wil tot stand. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft Raketnet gedwongen op straffe van een boete van 192.000 gulden. Raketnet biedt zijn 31.000 abonnees opties op aandelen, één voor elk uur surfen. Afhankelijk van het aantal gesurfte uren krijgen abonnees een belang in het bedrijf als Surfnet naar de beurs gaat of wordt verkocht. Vijftig procent van de aandelen is voor de abonnees beschikbaar, het restant gaat naar British Telecom (BT) of een van de andere grote ondernemingen die betrokken zijn. Via het mediabedrijf Twister hebben ook NIB Capital en Deutsche Telekom een potentieel belang. Tot op heden is zes miljoen gulden geïnvesteerd. De opties zijn geen echte effecten, betoogt Raketnet, omdat ze gratis ('om niet') worden verstrekt. De STE is het daarmee niet eens. De abonnee moet zijn telefoonrekening betalen, zegt een woordvoerder. Met de publicatie van een prospectus is de STE content: "Het voldoet aan de wettelijke eisen", zegt de woordvoerder. Directeur Jan Adrie Mulder van Raketnet reageert verheugd: "Is het in orde? Dat is goed nieuws voor ons."

Toch is de beursgang nog ver weg. Eerst moeten de 300.000 abonnees zijn bereikt, legt directeur Mulder uit. Dat kan nog erg lang duren, maar Mulder belooft: in 2004 gaat Raketnet sowieso naar de beurs.

Er is nóg een kans. Evenals concurrerende aanbieders van gratis internet is Raketnet alleen te klein en daarom op zoek naar een partner. Als BT meer dan 75 procent van de aandelen verkoopt kunnen de abonnees hun opties verzilveren. Wie de advertenties van Raketnet leest maakt zou bijna denken dat een beursgang aanstaande is. In een advertentie becijferde het bedrijf dat een internetabonnee 8.000 gulden waard is. Mulder, afgestudeerd theoretisch natuurkundige, wil het sommetje nog wel even uitleggen: Zelf heeft hij sinds het begin op 1 april bij Raketnet 120 uur gesurft, drieënhalf keer het gemiddelde. Bij een beursgang levert dat 14.000 gulden op.

Een toezichthouder wordt zenuwachtig als dat soort sommetjes in landelijke bladen staat. De STE wijst erop dat advertenties naar een prospectus moeten verwijzen. Directeur Mulder kan niet alles goed doen: "Natuurlijk verwijst de advertentie niet naar het prospectus. Dat was er toen nog niet."

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad