U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Cinekid
Festival voor de jeugd van film, televisie en nieuwe media

Pathé City en De Balie, Amsterdam, 22t/m 29 oktober Tel 0204272127. www. cinekid.nl. Cinekid op locatie, in 31 steden, 15 t/m 29 oktober

Nieuwe media en tv verdringen kinderfilms

Door HANS BEEREKAMP
Voor de veertiende keer biedt het kinderfilmfestival Cinekid in de herfstvakantie een alternatief voor de doekvervuiling in al die andere bioscopen. De keuze tussen Pokémon 2 en een door Cinekid geselecteerde Japanse kinderfilm zou niet moeilijk moeten zijn, althans voor weldenkende ouders. Maar de moedige poging om ook de voor reclame en ander mediageweld ontvankelijke kinderziel kaf en koren te leren scheiden, lijkt steeds moeilijker te worden.

Het competitieprogramma van Cinekid bevat zoals van programmeur Harry Peters verwacht mag worden weer het beste uit de recente internationale jeugdfilmproductie. Zoals wel vaker de laatste jaren is de openingsfilm, André van Durens verfilming van Peter van Gestels kinderboek Mariken, een productie van eigen bodem. Een hermontage na de première in de filmmarkt in Cannes, benadrukt dat Mariken behalve een middeleeuws sprookje ook een film is over ouderschap, adoptie en laffe manspersonen. Een nieuwe Cinekid-filmmarkt vraagt terecht aandacht van internationale kopers voor de hoge kwaliteit van de Nederlandse jeugdfilm.

De Nederlandse première van Filip van Neyghems Belgische bioscoophit Blinker biedt uitzicht op een commercieel succes voor een Nederlandstalige kinderfilm die voortborduurt op het genre dat Karst van der Meulen hier introduceerde: redelijk onbekommerde avonturen van kinderen in de grote vakantie. Onder de leiding van Cinekiddirecteur Sannette Naeyé komt de nadruk in het programma steeds meer te liggen op televisie en nieuwe media. Volwassenen praten met elkaar over kwaliteitsnormen voor cd-roms en vele andere 'dringende punten op de agenda van het nationale mediabeleid voor kinderen'. Conform de heersende opvattingen over media-educatie legt Cinekid zich er op toe kinderen te leren dat bewegende beelden niet zomaar ontstaan. Kinderen kunnen hun eigen tekeningen laten bewegen op een computer en mogen ideeën indienen voor documentaires. Die programmapunten beginnen afbreuk te doen aan een ouder uitgangspunt, namelijk stimuleren dat kinderen zich kunnen verliezen in bewondering en verwondering voor het grote filmbeeld. Het programmeren van de aan televisie en nieuwe media gewijde onderdelen kan nog niet op een even grote expertise bogen als de filmsectie. Daar gebeuren ongelukjes, zoals het nomineren voor de Kinderkastprijs voor het beste tv-programma van de op films gebaseerde series Abeltje en Madelief-Krassen in het tafelblad. En de programmering van twee afleveringen van de tv- serie Pokémon in een hoekje van het festival. Het is jammer dat het filmprogramma van Cinekid niet verder kan groeien door die overmatige aandacht voor alles wat uit een computer komt en door kinderen gewaardeerd wordt.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad