U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Reindeer Games
R E G I E : John Frankenheimer
M E T : Ben Affleck, Gary Sinise, Charlize Theron

In: 35 theaters

Misdaad en geweld vlak voor kerstmis

Door HANS BEEREKAMP
In 1998 maakte regisseur John Frankenheimer een soort van comeback met de degelijk ouderwetse actiefilm Ronin. Sinds zijn gevierde thrillers uit de jaren zestig (Seconds) had Frankenheimer heel wat schimmige en obscure films gemaakt, maar er waren er maar weinig zo mislukt als het op Ronin volgende Reindeer Games.

De producerende broers Harvey en Bob Weinstein scheepten Frankenheimer op met een aaneenschakeling van onaangename en gewelddadige scènes, zonder veel plot of karaktertekening. De gimmick is dat het verhaal zich afspeelt in de dagen voor kerstmis, en dat het besneeuwde Michigan, alsmede de aanwezigheid van kerstmannen en -muziek, een cynisch contrast moeten genereren met de grimmige strekking.

Van dit Tarantino-achtige idioom heeft veteraan Frankenheimer duidelijk geen kaas gegeten. Hij worstelt zich met lood in de schoenen door de onmogelijke opdracht heen, maar de kijker blijft afgeleid worden door lastige vragen. Waarom wordt de celgenoot van Ben Affleck vlak voor zijn vrijlating vermoord? Waarom gaat Affleck er met diens correspondentievriendin Charlize Theron vandoor? En waarom dwingt Therons broer, de duivelse Gary Sinise, Affleck hem te helpen een casino te beroven? In een wonderbaarlijke coda worden een paar suggesties voor oplossingen van de vele raadsels aangedragen, maar die snijden ook weinig hout. Humor is nooit Frankenheimers sterkste kant geweest; het scenario riekt naar dubbele bodems en ironie, die nu ont aarden in bitter sarcasme.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad