U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Things You Can Tell Just By Looking At Her
R E G I E : Rodrigo Garcia
M E T : Glenn Close, Holly Hunter, Calista Flockhart, Cameron Diaz

In: 10 theaters

Veel verhalen over vrouwen

Door BIANCA STIGTER
Things You Can tell By Just Looking At Her is een film waarin net als in Short Cuts, Magnolia, Pulp Fiction en Wonderland verhalen verteld worden over mensen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Het is een populaire manier van vertellen geworden, die de altijd aanwezige behoefte aan realisme goed vervult.

De spanning wordt niet vastgehouden door een plot, maar door de manier waarop de mensen in de verschillende verhalen met elkaar te maken krijgen. In Wonderland en Magnolia bleken ze familie van elkaar; in Things You Can Tell duiken ze op in elkaars verhalen. Zo wordt toch ook weer de behoefte aan een afgerond geheel vervuld.

Things You Can Tell toont vijf maal een dag of een paar dagen uit het leven van een vrouw in Los Angeles. Glenn Close speelt een dokter die een dag thuis en wacht op een telefoontje van een collega op wie ze verliefd is en laat zich de hand lezen door een hippe jonge waarzegster. Die waarzegster is zelf onderwerp van het vierde verhaal. Zij verzorgt thuis haar op sterven liggende vriendin. Naast haar woont weer een blind meisje dat les krijgt van een blinde vrouw die een van de hoofdpersonen is van het laatste verhaal. De vader van het meisje werkt op een bank onder een baas die het onderwerp is van het tweede verhaal. Daarin speelt Holly Hunter een vrouw die zwanger wordt van een getrouwde man en een abortus laat plegen. De dienstdoende dokter is Glenn Close. Zo grijpt alles een beetje in elkaar.

Things You Can Tell is het regiedebuut van cameraman Rodrigo Garcia, een zoon van schrijver Gabriel Garcia Marquez. Het is een mooi gemaake film, waarin goed wordt geacteerd. Het is ook een nette film. De hoofdpersonen lijden allemaal ergens onder en daar wordt even beleefd aandacht voor gevraagd. De vrouw die voor de abortus kiest krijgt na afloop een huilbui omdat ze weet dat deze zwangerschap waarschijnlijk haar laatste was, het blinde meisje beseft dat mannen met haar uitgaan om het ook eens met een blinde gedaan te hebben. Het zijn emoties die keurig bij de gebeurtenissen passen. Nergens is een teveel of een tekort. Alles is zoals het hoort.

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad