U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hoofdredacteur van dagblad Het Parool stapt over naar AT5

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 OKT. De hoofdredacteur van dagblad Het Parool, Matthijs van Nieuwkerk, verlaat de krant en stapt over naar de Amsterdamse tv-zender AT5. Hij wordt daar hoofdredacteur en lid van de directie.

Van Nieuwkerk (40) is ruim vier jaar hoofdredacteur van het Parool geweest. Onder zijn leiding heeft de krant zich teruggetrokken op de regio Amsterdam en is er een vernieuwde vormgeving doorgevoerd met onder meer een tweede katern op tabloidformaat.

De daling van de oplage van de krant, die sinds begin jaren zeventig onder druk staat, heeft hij niet tot staan kunnen brengen. In 1996 had het Parool nog 95.000 abonnee's, volgens de laatste oplagecijfers voor het tweede kwartaal van dit jaar is dat aantal gedaald tot 88.500.

Volgens het persbericht over zijn transfer is Het Parool inmiddels uit de rode cijfers. Zowel Het Parool als AT5 zijn onderdeel van PCM Uitgevers, ook eigenaar van NRC Handelsblad. PCM heeft aangegeven dat het belang in AT5 op termijn zal worden afgestoten. Volgens AT5 komt daar over "enige weken" meer duidelijkheid over. Van Nieuwkerk volgde bij Het Parool Sytze van der Zee op. Hij werkte al sinds 1987 bij de krant. Eind vorig jaar stapte de directeur van Het Parool, Ronald Pelle, op na een conflict met de redactie over de commerciële toekomst van het dagblad. Hij werd opgevolgd door Rob Steenbergen.

Uitgever Steenbergen van Het Parool zei in een reactie dat hij het vertrek van Van Nieuwkerk "buitengewoon betreurt". Volgens Steenbergen heeft Het Parool de afgelopen jaren het verlies van 10 miljoen gulden weggewerkt, maar zal de krant door nieuwe kostenposten (nieuwe drukkerij, internet) dit jaar opnieuw een verlies laten zien. "Mijn opdracht is bezuinigen door door verbetering van de efficiency. Misschien moet ook de koers van de krant veranderen. Juist daarom is het vertrek van Van Nieuwkerk zo vervelend, want ik had hem graag nog een paar jaar naast me gehad."

Van Nieuwkerk was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

NRC Webpagina's
6 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad