U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gezondheidsnet

Gezondheidsplein

Legionella

EWGLI


Consuls in actie tegen legionella

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 2 OKT. De Nederlandse ambassade in Madrid heeft de consulaten in Spanje opdracht gegeven Nederlanders te waarschuwen als bekend is dat zij willen overnachten in hotels die in verband gebracht worden met legionellabesmetting.

Den Haag heeft de ambassades tot dusver geen officiële instructies hiertoe gegeven. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Spanje, mr. J. graaf De Marchant et d'Ansembourg heeft de ambassade onder de consulaten de lijst met hotels laten verspreiden die afgelopen week in deze krant werd gepubliceerd. De ambassade in Portugal heeft het gepubliceerde kaartje met besmettingsgevallen onder de consulaten verspreid, zonder de namen van de hotels.

In de praktijk is het voor de consulaten moeilijk Nederlanders in een hotel van de lijst te waarschuwen, aldus de ambassadeur. Getracht zal worden Nederlandse clubs in de kustgebieden te informeren over het gevaar van legionellabesmetting. [De fracties in de Tweede Kamer hebben vorige week in een besloten overleg minister Borst (Volksgezondheid) om opheldering gevraagd.]

Gezant in Spanje neemt zaak serieus

Ze willen weten wanneer de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte was van mogelijke legionellabesmettingen in de hotels en hoe de inspectie daar vervolgens mee is omgegaan. Vanmiddag zou VWS haar eigen lijst met besmette hotels op internet publiceren. Deze lijst wordt aangevuld met nieuwe gevallen. PvdA en VVD vrezen dat hotels en reisbureaus minder scheutig zullen zijn met het melden van nieuwe gevallen als de inspectie met de publicaties doorgaat]. De Nederlandse ambassadeur in Spanje zegt de zaak rond de legionella- besmetting "serieus te nemen", maar meent dat het eerder op de weg ligt van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) om de toeristen te waarschuwen voor de risico's. Het ANVR was reeds enkele jaren op de hoogte van de lijst met verdachte hotels, zonder de namen in de openbaarheid te brengen. Volgens Graaf de Marchant et d'Ansembourg zijn de middelen van de ambassade beperkt. "De mensen komen niet eerst hier langs voordat ze op vakantie gaan", aldus de ambassadeur. Daarnaast is vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag aangedrongen op terughoudendheid. "Het is ook weer niet de bedoeling deze zaak op de voorgevel te spijkeren", aldus de ambassadeur.

De plaatsvervanger van ambassadeur R. Bosch in Portugal meldt dat de consulaten in verband met mogelijke schadeclaims niet de namen van de vier verdachte hotels in Portugal wil publiceren. Wel wordt overwogen te verwijzen naar de webpagina van deze krant. Bosch nam het initatief tot het verspreiden van het kaartje nadat hij zelf juist had gelogeerd in het hotel Marinotel in Vilamoura, een van de accomodaties die in 1999 in verband werden gebracht met legionella-besmetting.


Zie ook:

Lijst van hotels met legionella op nrc.nl (28 september 2000) Openheid over legionella blijft taboe (27 september 2000)
Legionella in hotels geheimgehouden (21 september 2000)
Rechter tegen waarschuwen voor legionella (22 september 2000)
Taai gevecht met hotels om legionella (23 september 2000)

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad