U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hofleverancier Intel in Nederlandse handen


Met de Silicon Valley Group koopt ASML de hofleverancier van Intel, 's werelds grootste chipmaker. En het krijgt een voet tussen de deur in Japan.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

ROTTERDAM, 2 OKT. Er was grof geweld voor nodig, maar ASM Lithography is binnen. Achter de schermen was de Veldhovense chipfabrikant al jarenlang bezig het Amerikaanse Intel als klant binnen te halen. Dankzij de overname van de Amerikaanse Silicon Valley Group (SVG) valt ASML nu met de deur in huis bij 's werelds grootste producent van microprocessoren (het rekenhart van pc's).

"Intel is niet de enige, maar wel de belangrijkste klant van SVG", erkende bestuursvoorzitter Doug Dunn van ASML vanmorgen in zijn telefonische toelichting vanuit New York. "Wij hebben hen vooraf van deze overeenkomst op de hoogte gesteld. Ze steunen die van harte."

Behalve de Silicon Valley Group (SVG) levert ook het Japanse Nikon apparatuur aan Intel. Intel is goed voor ongeveer 50 procent van de omzet van SVG. Maar volgens Doug Dunn heeft het Amerikaanse bedrijf meer interessante klanten in de Verenigde Staten. "Bovendien heeft SVG een basis in Japan", aldus Dunn. "We hopen dat deze overname ons een beetje zal helpen op die markt. U weet dat we het daarmee de afgelopen tijd moeilijk hebben gehad." Japan is de thuismarkt van Nikon en Canon, de grootste concurrenten van ASML. Samen met de Silicon Valley Group krijgt ASM Lithography een mondiaal marktaandeel dat aanzienlijk hoger ligt dan dat van Nikon. Ook op eigen houtje was ASML de afgelopen jaren al hard bezig de achterstand op de Japanners in te lopen. Dunn verwacht niettemin dat Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten de komende zes maanden zullen instemmen met het nieuwe ASML. "We hebben van hen niets te vrezen", zei hij vanmorgen. Maar de mededingingsautoriteiten zijn niet de enige toezichthouder waarmee ASML rekening moet houden. Met de overname van SVG verdwijnt in de Verenigde Staten de laatste zelfstandige producent van een technologie die volgens het Amerikaanse ministerie van defensie van strategisch belang is voor de economie van het land. Doug Dunn deed vanmorgen zijn best de angst weg te nemen dat de lithografie helemaal uit de Verenigde Staten zal verdwijnen: "De VS hoeven niet te vrezen dat de technologiebasis zal eroderen. We zullen de ontwikkeling van nieuwe technologie in Amerika op niveau houden. Deze overeenkomst is positief voor de VS. SVG behoorde niet tot de top drie in de wereld. Daarom hebben ze maar een beperkte toegang tot de wereldmarkt. Wij kunnen meer uit hun technologie halen."

ASML koopt SVG op een moment dat de machinebouwers nauwelijks kunnen voldoen aan de vraag van chipmakers. "De timing van deze overeenkomst is perfect", meent bestuursvoorzitter en aandeelhouder Papken Der Torossian van SVG. "De industrie maakt zijn tweede jaar van expansie door. We staan allebei onder druk om te voldoen aan de vraag." Bestuursvoorzitter Dunn van ASML waarschuwde echter dat ASML en SVG samen de komende zes maanden niet in staat zijn sneller te voldoen aan de enorme vraag. "We zijn uitverkocht tot de tweede helft van het volgend jaar", aldus Dunn. "Misschien dat we op langere termijn wel innovatieve oplossingen kunnen vinden om de tekorten bij onze toeleveranciers op te lossen."

ASML zet met SVG voet op Amerikaanse bodem en krijgt een voet tussen de deur in Japan. Behalve een groter aandeel op de markt voor lithografie haalt ASML, nu nog een specialist in lithografie, bovendien twee nieuwe technieken in huis. Die hebben te maken met het aanbrengen van een fotoresistente laag op de plakken silicium waar via lithografie schakelingen op worden geprojecteerd.

Toch werd het bedrijf vanmorgen met een koersdaling gestraft. Betaalt ASML te veel voor de hofleverancier van Intel? Of vrezen beleggers dat de jarenlange heerser op de chipmarkt van zijn voetstuk zal vallen?

Vorige week verraste Intel met een winstwaarschuwing. Problemen bij de marktleider duidden in de afgelopen jaren steevast op malaise in de hele chipindustrie, maar dit keer wordt erop gespeculeerd dat de problemen zich beperken tot Intel zelf. Doug Dunn verdedigde vanmorgen zijn nieuwe klant alvast met verve: "Intel houdt zijn kapitaalbestedingen op niveau. Daaruit kun je concluderen dat ze hun problemen beschouwen als iets van voorbijgaande aard."

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad