U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ASML

Combinatie marktleider

ASML koopt voor 4 mld bedrijf VS

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 OKT. ASM Lithography, toeleverancier van chipmakers, koopt voor 1,8 miljard euro in aandelen concurrent Silicon Valley Group (SVG). Met de overname ontstaat 's werelds grootste fabrikant van machines voor lithografie.

Lithografie is een stap in de productie van chips waarin fijne lijnpatronen worden geprojecteerd op een plak silicium. ASM Lithography biedt 1,286 van zijn eigen aandelen voor elk aandeel Silicon Valley Group. Het Veldhovense bedrijf legt daarmee een premie van 58 procent bovenop de slotkoers van SVG van afgelopen vrijdag (26,31 dollar). De koers van SVG was op vrijdag zelf al met 15 procent opgelopen. Als de overname doorgaat tegen de ruilverhoudingen die vanmorgen zijn aangekondigd krijgen de huidige aandeelhouders van SVG een belang van tien procent in de nieuwe combinatie. Volgens ASML zal de overname van SVG direct leiden tot een verbetering van de winst per aandeel. Toch waren beleggers vanmorgen niet enthousiast. Het aandeel ASML verloor een kleine vier procent op 36,09 euro.

Op de markt voor lithografie krijgen ASML en Silicon Valley Group een marktaandeel van 43 procent (volgens Dataquestcijfers over 1999). "Maar marktaandeel is niet de belangrijkste drijfveer achter deze fusie", aldus ASML-bestuursvoorzitter Doug Dunn vanmorgen in een telefonische toelichting. " Met SVG halen wij belangrijke technologie in huis. ASM Lithografie is sterk in het produceren van apparaten in hoge volumes. Een sterk punt van SVG is dat het nieuwe machines zeer snel bij de klant kan introduceren. Ook onze activiteiten in onderzoek en ontwikkeling passen uitstekend bij elkaar." Lithografie is de belangrijkste stap in de productie van chips. De waferscanners en -steppers die dit proces voor hun rekening nemen waren in 1999 goed voor bijna twintig procent van de totale afzet van apparatuur voor chipmakers.

SVG behaalde tussen oktober 1999 en juni van dit jaar een een nettowinst van 31 miljoen euro en een omzet van 611 miljoen euro. In dezelfde periode van het jaar daarvoor was het bedrijf nog verliesgevend. Bijelkaar opgeteld komt de winst van het nieuwe bedrijf, dat ASML zal heten, in de twaalf maanden tot 30 juni uit op 255 miljoen euro en de omzet op 2,6 miljard euro.

NRC Webpagina's
2 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad