U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Beatlesfans

Getback.org

Beatles Online


Paul McCartney: 'Lennon verliet Beatles als eerste'

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 6 SEPT. Niet Paul McCartney maar John Lennon verliet in 1970 als eerste The Beatles. Dat zegt McCartney in The Beatles Anthology, het langverwachte boek waarin de drie overgebleven groepsleden de geschiedenis van de Britse popgroep vertellen.

In The Sunday Telegraph staat deze week een voorpublicatie. Lennon zou, volgens McCartney, als eerste de band hebben verlaten om een elpee te maken met zijn nieuwe echtgenote Yoko Ono. Pas maanden later maakte McCartney bekend dat hij de band verliet: "John was een beetje bozig op me. Ik denk dat hij het als eerste aan iedereen wilde vertellen; of het niet vertellen."

In The Sunday Times meldt Paul McCartney dat hij zich voortaan meer op poëzie wil toeleggen. Hij is bezig met een dichtbundel. Hij zegt tot het dichten te zijn gekomen door de dood van zijn vriend Ivan Vaughan. Eerder legde McCartney zich al toe op het componeren van klassieke muziek en op het schilderen.

De drie resterende ex-Beatles - Lennon werd in 1980 vermoord - willen met The Beatles Anthology eindelijk eens zelf 'de waarheid' vertellen, maar ze verschillen onderling nogal van mening over wat die waarheid is. Zanger en bassist McCartney zegt over het einde van de groep: "Ik had het gevoel dat het voorbij was op het moment dat John zei: 'ik stap eruit.'Unusable KERN.AMOUNT " Drummer Ringo Starr is het daarmee niet eens: "Er was altijd de mogelijkheid dat we weer bij elkaar zouden komen." Gitarist George Harrison kritiseert McCartney: "Paul verdraait altijd alles in zijn voordeel. Iedere keer als hij op tournee gaat zegt hij tegen de pers dat we misschien weer bij elkaar komen."

De bandleden beloven dat ze in het boek volkomen eerlijk over hun wilde tijd bij The Beatles zullen zijn. Ook over drugs en seks zouden ze zich niet inhouden. Over de tijd dat de groep als beginnelingen in de Hamburgse rosse buurt speelden, zegt McCartney: "We gingen erheen als kinderen en we kwamen terug als oude kinderen. Het was een sex shock."

The Beatles Anthology verschijnt wereldwijd op 5 oktober. De Nederlandse versie verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het boek met 1300 foto's gaat 149 gulden kosten. De bandleden hebben er gedurende zes jaar aan gewerkt. Eerder gaven ze een serie cd's en video's uit onder de naam The Beatles Anthology.

NRC Webpagina's
6 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad