U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Korte berichten

Locarno bewijst eer aan Verhoeven

LOCARNO, 26 JULI. De Nederlandse filmregisseur Paul Verhoeven (62) ontvangt op 11 augustus een ere-luipaard van het filmfestival van Locarno. Eerder viel die eer ten deel aan wijlen Samuel Fuller en Joe Dante. Festivaldirecteur Marco Müller selecteerde Verhoeven als 'de onzichtbare regisseur van het jaar 2000', refererend aan zijn laatste film Hollow Man over wetenschappers die mensen onzichtbaar kunnen maken. De film gaat op die dag ook in Locarno in wereldpremière.

Een persbericht van het festival prijst Verhoeven om zijn werk aan de grenzen van de verbeelding en zijn subversieve bijdragen aan 'de fantasmagorische Hollywoodfabriek'. Ook Verhoevens Nederlandse films, die 'opere buffe' worden genoemd, delen in de lof en maken deel uit van een compleet retrospectief. Müller noemt Showgirls 'praktisch een remake van Keetje Tippel' en neemt Verhoeven in bescherming tegen de beschuldiging van misogynie: "Over het hoofd wordt gezien dat Verhoevens hele oeuvre in het teken staat van het terugtrekken van de man en de verwoestende voortgang van de vrouwelijke suprematie. Michael Douglas in Basic Instinct en Arnold Schwarzenegger in Total Recall zijn quasi-superhelden, maar in feite men on the verge of a nervous breakdown', aldus Müller.

Ster uit Kids hangt zich op

LAS VEGAS, 26 JULI. Op 13 juli heeft de politie in Las Vegas in een hotel het stoffelijk overschot aangetroffen van de Amerikaanse acteur Justin Pierce (25). In het controversiële regiedebuut Kids (1995) van sterfotograaf Larry Clark speelde Pierce de hoofdrol van Casper, een met het hiv-virus besmette jongeman die maagden verleidde.

Sindsdien speelde Pierce in een flink aantal kleine, onafhankelijke films, waarvan Freak Weather dit jaar de Tiger-competitie van het International Film Festival Rotterdam haalde. De acteur had zich opgehangen en een zelfmoordbriefje achtergelaten.

Nieuwe films naar Hermans in voorbereiding

AMSTERDAM, 26 JULI. Volgens de organisatoren van een aan W.F. Hermans gewijd programma, dat eind september in De Balie te Amsterdam begint, zijn er drie plannen voor nieuwe boekverfilmingen in voorbereiding. Gerard Soeteman zou een scenario hebben gebaseerd op Onder professoren, en er wordt ook gewerkt aan films naar Nooit meer slapen (Egmond Film) en De donkere kamer van Damocles (Hungry Eye Film). Laatstgenoemd boek werd in 1963 al verfilmd door Fons Rademakers onder de titel Als twee druppels water.

NRC Webpagina's
26 JULI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad