U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Scary Movie
R E G I E : Keenen Ivory Wayans
M E T : Shawn Wayans, Marlon Wayans, Anna Faris, Cheri Oteri, Shannon Elizabeth

In: 75 theaters

Puberale grappen in griezelparodie

Door BIANCA STIGTER
In Scary Movie komen onder meer een spermafontein, een stijve penis en de siliconenvulling van een borst voor. De penis gaat het oor van een jongen in, de spermafontein slingert een meisje tegen een plafond en de siliconenvulling blijft aan een mes kleven dat een gemaskerde seriemoordenaar in de borst van een slachtoffer steekt. De film, geregisseerd door Keenen Ivory Wayans, en met twee van zijn broers in de hoofdrollen, is in Amerika een succes. Tijdens het openingsweekend begin juli bracht hij al 43 miljoen dollar op, twee keer de kosten.

Scary Movie is een parodie op de Dead Teenager Movie, een subgenre van de horrorfilm dat een paar jaar geleden aan een opleving begon. Een van de werktitels was Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th.Scary Movie gaat het meest over Scream, de hit van veteraan Wes Craven uit 1996. Scream verwierf een zekere intellectuele status omdat de film voortdurend speelt met de conventies van het genre; het was een soort postmoderne horrorfilm. De spoof doet niet alsof dat bijzonder is, en sinds Scream II en Scream III is het dat ook niet meer. Zelfreflectie hoort nu net zo bij het genre als gemaskerde moordenaars en grote borsten.

Scary Movie zit zo vol grappen dat het onmogelijk is om er niet om een paar te lachen. De leukste van de stomme zitten aan het begin, maar aan het eind lach je toch harder, omdat je zo murw gebeukt bent dat je wel een keer moet toegeven. Maar Wayans haalt nooit het niveau van de broers Farrelly of van het trio Zucker-Abrahams-Zucker in hun beste dagen.

Wayans regisseerde eerder al een paar genre-spoofs en was ook verantwoordelijk voor de tv-series In Living Color en een naar hem vernoemde show waarin vanuit een Afrikaans-Amerikaans standpunt heilige huisjes omver werden gegooid. Een paar grappen in Scary Movie zouden waarschijnlijk niet door een witte regisseur bedacht zijn. Maar veel verschil maakt het niet. "Drunken white woman for everybody", schreeuwt een van Wayans broers als hij naar het verplichte feestje aan het eind van de film gaat.

NRC Webpagina's
26 JULI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad