U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Korte berichten

Kosslick leidt Berlijns festival

BERLIJN, 19 JULI. Dieter Kosslick (52) is benoemd als directeur van het Internationale Filmfestival van Berlijn. Hij volgt na de editie van februari 2001 Moritz de Hadeln op, die na twintig jaar deze functie te hebben vervuld in april aan de kant werd gezet. Kosslick is thans directeur van de Filmstiftung Nordrhein-Westfalen; in die hoedanigheid wist hij door stimuleringsmaatregelen een enorme impuls te geven aan de filmproductie in en rond Düsseldorf en Keulen. Onlangs sloot de Filmstiftung ook een samenwerkingsovereenkomst met Nederland. Daarvoor leidde Kosslick met succes het steunfonds voor de distributie van Europese films, EFDO. Het is de verwachting dat de traditionele concurrentiestrijd tussen de festivals van Rotterdam en Berlijn onder Kosslicks bewind minder kinderachtige trekjes zal vertonen.

Von Trier steunt campagne voor Deense Euro

KOPENHAGEN, 19 JULI. De Deense regisseur Lars von Trier, dit jaar winnaar van een Gouden Palm voor Dancer in the Dark, maakt een film ter ondersteuning van de campagne om Denemarken de Euro te laten invoeren. De Deense bevolking stemt op 28 september bij referendum over de deelname aan de Europese en Monetaire Unie. Zentropa, de productiemaatschappij van Von Trier en producent Peter Aalbaek Jensen, zien af van een honorarium voor de film, die wordt gemaakt in opdracht van de kleine centrum-democratische partij. Opiniepeilingen geven tot nu toe aan dat een meerderheid 'nee' zal stemmen.

Kritiek op The Patriot

LOS ANGELES, 19 JULI. De Amerikaanse regisseur Spike Lee beschuldigt Roland Emmerich van het witwassen van de geschiedenis in The Patriot, een film over de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783), die volgende week in de Nederlandse bioscoop wordt verwacht. In een brief aan The Hollywood Reporter schrijft Lee: "Terwijl ik me moest bedwingen om niet tegen het scherm te gaan schreeuwen, bleef ik me afvragen, waar zijn de slaven? Wie plukt de katoen? Waar zijn de Indiaans-Amerikanen? (-) Als je over de geschiedenis van dit geweldige land praat, mag je nooit vergeten of weglaten dat Amerika gebouwd is op de genocide op Indiaans-Amerikanen en de knechting van Afrikanen."

The Patriot was oorspronkelijk opgezet als de biografie van de uit Liverpool afkomstige kolonel Francis Marion. Toen bleek dat Marion voor de lol Indianen doodschoot en regelmatig zijn slavinnen verkrachtte, werd de naam van de door Mel Gibson gespeelde hoofdpersoon veranderd. Ook houdt hij geen slaven meer. In Engeland wordt eveneens verontwaardigd gereageerd op The Patriot. Historici menen dat de Engelsen in de film gedemoniseerd worden. Het bestuur van de stad Liverpool heeft om excuses gevraagd.

Censuur treft Chinees Cannes- succes

PEKING, 19 JULI. Jiang Wen, de acteur die wel aangeduid wordt als 'de Chinese Depardieu', dreigt het slachtoffer te worden van represaillemaatregelen van het machtige Chinese Filmbureau. De tweede film van Jiang als regisseur, Devils on the Doorstep (Guizi lai le) won in mei in Cannes de Speciale Juryprijs, maar voor de vertoning was geen toestemming gevraagd aan het Filmbureau. Volgens berichten op het internet had het Filmbureau ook bezwaren tegen de inhoud van Devils on the Doorstep, omdat daarin was verzuimd de haat van de Chinese bevolking tegen de Japanse bezetter in beeld te brengen. Ook zouden de Japanse vlag en volkslied te veel aandacht hebben gekregen. Als straf zou Jiang zeven jaar lang niet mogen filmen of op mogen treden in films en op televisie, maar officieel zei hij nog niets te hebben vernomen.

NRC Webpagina's
19 JULI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad