U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schröder: de Duitse ziekte is voorbij
(Hele interview)

Site Bundeskanzler

SPD


Bondskanselier haalt halverwege zijn ambtstermijn zijn eerste grote succes

Schröder lost 'file aan plannen' op


Halverwege zijn ambtstermijn heeft bondskanselier Schröder zijn eerste grote succes binnen: de hervorming van het belastingstelsel. Maar in een vraaggesprek hoedt hij zich voor triomfalisme.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 17 JULI. "De Duitse ziekte is voorbij", zegt een opgetogen bondskanselier Gerhard Schröder, doelend op de Duitse mix van hoge belastingen, hoge werkloosheid en weerzin tegen economische hervormingen. Afgelopen vrijdag slaagde zijn regering er in de belastingplannen door de Bondsraad (Eerste Kamer) te krijgen. Daarmee is de weg vrij voor een brede belastingverlaging voor burgers en bedrijven.

Het was, na de schadevergoeding voor ex-dwangarbeiders en de sluiting (op termijn) van de kerncentrales, Schröders derde succes in betrekkelijk korte tijd. En voor zijn regering ook niet onbelangrijk: de oppositie hangt voorlopig uitgeteld in de touwen. Maar Schröder (56) hoedt zich, tijdens een vraaggesprek met vijf Europese journalisten, voor triomfalisme en overmoed. " We zijn druk bezig de filevorming aan hervormingen die in Duitsland was ontstaan werkelijk op te lossen. De rood-groene regering heeft ingrijpende financiële en economische veranderingen in gang gezet."

De belastingherziening is de eerste ingrijpende economische hervorming onder leiding van de sociaal-democratische kanselier, die na de verkiezingen van 1998 de christen-democratische bondskanselier Helmut Kohl afloste. "We zijn druk doende deze belofte waar te maken", aldus Schröder. Vorig jaar al begonnen hij en zijn minister van Financiën Hans Eichel (SPD) met een fors bezuinigingsprogramma om de overheidsuitgaven te beteugelen.

Het bedrijfsleven, de Bundesbank en de beurs reageerden opgetogen op het nieuws over het belastingplan. Ondanks verzet in zijn eigen partij en bij de oppositie is Schröder vast van plan ook de aangekondigde pensioenhervorming door te zetten. "Als je er in de politiek op uit bent everybody's darling te zijn, krijg je niets voor elkaar", aldus Schröder.

De kanselier vindt verder dat de zwartgeldaffaire rondom Kohl de Duitse parlementaire democratie niet heeft geschaad. "Het is eenduidig een kwestie die de CDU betreft." Graag zou Schröder zien dat Kohl zelf de namen van de donateurs noemt om het schandaal uit de wereld te helpen. Maar dat zit er niet in, zo bleek bij Kohls recente verhoor. "Ik zie in de huidige opstelling van Herr Kohl - die voor Duitsland en Europa zeker zijn verdiensten heeft gehad - eerder een mengeling van tragiek en zelfvernietiging." Schröder ziet het verder als belangrijke taak ervoor te zorgen dat de uitbreiding van de Europese Unie een succes wordt. Hij staat in grote lijnen achter het plan van Joschka Fischer, de groene minister van Buitenlandse Zaken, voor een federalistisch Europa met één regering en een tweekamerparlement. Maar Fischers plan voor een Europese president ondersteunt hij niet. "Het klinkt mij als heel visionair in de oren. "


Zie ook:

Steun in de rug voor Schröder (15 mei 2000)
Duitse twijfels (12 mei 2000)
Op weg naar Bonn (2 maart 1998)

NRC Webpagina's
17 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad