U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Oil Industry Profile - Nigeria

Nigeria.com Daily News


Nog honderd vermisten

Ontploffing in Nigeria eist 250 levens


WARRI, 12 JULI. Bij een ontploffing van een benzinepijplei ding in het zuiden van Nigeria zijn ten minste 250 mensen omgekomen.

Dat verklaarden politie en leger vanmorgen in Warri, een stad in de delta van de Niger. Er zijn zeker 100 zwaargewonden en evenveel vermisten. De ontploffing had maandag al plaats in Adeje, een dorp nabij Warri, maar werd pas gisteren bekend. Veel verbrande lijken zijn onmiddellijk begraven, andere drijven nog in de rivier.

De explosie deed zich 's morgens vroeg voor terwijl de bevolking van Adeje met emmertjes bezig was wegstromende benzine op te vangen uit een al dan niet bewust beschadigde pijpleiding van de Nigeriaanse nationale oliemaatschappij. Na de explosie onstonden hevige branden, die een dikke zwarte wolk over de omgeving legden en water en voedsel vervuilden. Gistermiddag had de brandweer het vuur nog niet onder controle.

De ontploffing in Adeje is het ernstigste incident van deze soort in Nigeria sinds twee jaar. In 1998 kwamen bij een explosie in Jesse, niet ver van Adeje, meer dan achthonderd mensen om het leven. Lekkende pijpleidingen en branden en explosies komen regelmatig voor in de olierijke delta van de Niger in het zuiden van Nigeria. Activisten proberen met de sabotages druk uit te oefenen op de Nigeriaanse regering om de bevolking te laten meedelen in de opbrengsten van de olie en compensatie te bieden voor de milieuvervuiling. Dieven doorboren leidingen om met tanks olie en benzine te verzamelen en illegaal te verkopen. Volgens de nationale oliemaatschappij in Nigeria zijn in 1999 497 gevallen van vandalisme geregistreerd. Het jaar daarvoor lag dat aantal nog op 57. Dit jaar zijn bij zeven eerdere incidenten al tientallen doden gevallen. Steeds is de arme lokale bevolking in de buurt om op te vangen wat er afvalt. Zij mengen olie en benzine en verkopen de mix langs de kant van de weg als brandstof voor goedkope generatoren en motoren.

Nigeria is de zesde olie-exporteur in de wereld en neemt 12 procent van de olie-invoer in de Verenigde Staten voor zijn rekening. Ruim tachtig procent van de inkomsten van de Nigeriaanse regering komt uit de verkoop van ruwe olie. Onderbrekingen in de olieproductie zijn extra pijnlijk voor de regering omdat zij daardoor verminderd profijt heeft van de sinds 1998 fors gestegen olieprijs. (AP, AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
12 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad