U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier KPN Telecom

Hutchinson


Belang KPN in Hutchison

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JULI. KPN koopt met zijn Japanse partner NTT Docomo een belang van 35 procent in het Britse mobiele telefoonbedrijf van Hutchison, een conglomeraat dat is gevestigd in Hongkong. Ook in België, Duitsland en Frankrijk gaat KPN met Docomo en Hutchison samenwerken bij het bieden op vergunningen voor de aanleg van een netwerk dat snel mobiel internetten mogelijk moet maken.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. Een Britse dochter van Hutchison Whampoa heeft in het Verenigd Koninkrijk in april een licentie verworven voor de aanleg en exploitatie van een nieuw geavanceerd netwerk voor mobiele telefonie. KPN legt 900 miljoen pond (3,2 miljard gulden) op tafel voor een aandeel van 15 procent in dit bedrijf. Docomo zal 1,2 miljard pond betalen voor een belang van 20 procent. Hutchison betaalde in april van dit jaar 4,4 miljard pond (omgerekend ruim 15 miljard gulden) voor zijn licentie. Voor Hutchison is de alliantie met KPN en Dcocomo interessant omdat het bedrijf zo de risico's kan spreiden die gepaard gaan met de ontwikkeling en bouw van een mobiel netwerk dat veertig keer sneller zal zijn dan de huidige GSM-net. KPN krijgt via Hutchison voet aan de grond in Engeland. Beleggers reageerden vanmorgen mat op het nieuws. Het aandeel KPN verloor ruim twee procent op 48, 71 euro. Veel van de nieuwe diensten voor het nieuwe zogeheten UMTS-netwerk moeten nog ontwikkeld worden. Of er een markt voor zal zijn is daarom nog onzeker. Met relatief bescheiden aanpassingen zijn aanbieders van mobiele telefonie nu al in staat hun netwerk veel sneller te maken.

NTT Docomo zal volgend jaar als eerste bedrijf het zogeheten UMTS- netwerk gaan exploiteren in enkele Japanse steden. Europese aanbieders zullen naar verwachting een jaar later volgen.

Voor KPN betekent de participatie in Hutchison dat het alsnog toegang krijgt tot de Britse markt. KPN was kandidaat voor de overname van Orange, maar zag deze aanbieder van mobiele telefonie verdwijnen in de handen van France Telecom.

Hutchison is voor NTT Docomo een logische partner. De Japanners hebben een belang van 19 procent in de telecomdochter van Hutchison, een conglomeraat uit Hongkong in handen van de zakenman Li Ka-Shing.

In Duitsland zullen Hutchison en KPN Mobile een consortium vormen dat onder de naam E-Plus gaat bieden op de vergunningen voor mobiele telefonie die in daar vanaf eind deze maand worden geveild. Voor de veiling in Frankrijk, die in het eerste kwartaal van volgend jaar op de agenda staat, voeren NTT Docomo, KPN en Hutchison nog besprekingen met "cruciale" Franse partners. Ook in België, waar KPN een gezamenlijke onderneming heeft met het Britse Orange gaan Hutchison en KPN Mobile samenwerken bij het verwerven van een vergunning. KPN maakte vanmorgen ook bekend dat definitieve overeenstemming is bereikt over de participatie van 15 procent die NTT Docomo krijgt in KPN Mobile. NTT Docomo betaalt voor 176,5 miljoen aandelen KPN Mobile 22,68 euro per aandeel, in totaal 4 miljard euro. Hutchison Whampoa telt over de hele wereld 80.000 werknemers en is een van de grootste bedrijven van Hongkong. Het is tevens actief als exploitant van havens en hotelketens en in de detailhandel en energiesector.

NRC Webpagina's
12 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad