U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Unilever

CSM


CSM koopt divisie Unilever

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 11 JULI. Het traditioneel behoudende voedingsconcern CSM, bekend van Hak-groenten en Roosvicee-limonade, heeft zijn overnametempo fors opgevoerd. CSM maakte vandaag bekend dat het voor 1,5 miljard gulden de Europese divisie bakkerij-ingrediënten heeft overgenomen van het voedingsconcern Unilever. Het is de grootste overname ooit van CSM. "Als je mee wilt blijven doen, zal je wel moeten", zei bestuursvoorzitter Jaap Vink van CSM.

CSM wordt door de overname de grootste leverancier ter wereld van ingrediënten voor bakkerijen, van de kleine bakker op de hoek tot grote bakkerijen van bedrijfskantines en fastfood-ketens. De Unilever- divisie heeft een omzet van 1,9 miljard gulden en telt 3.900 medewerkers. CSM krijgt daardoor een pro forma omzet van 7,5 miljard gulden en 14.600 medewerkers.

Voor Unilever past de verkoop in de strategie om zich meer op grote, bekende merken te richten als Magnum-ijs en Omo-waspoeder. Zo kocht het Nederlands-Britse concern afgelopen maand voor meer dan 50 miljard gulden het Amerikaanse voedingsconcern Bestfoods met merken als Knorr en Hellmann's. Bij CSM is het belang van merkproducten als CSM-suiker, Hak en Roosvicee de laatste jaren juist gedaald tot minder dan eenderde van de omzet.

CSM kocht vorig jaar voor 860 miljoen gulden de snoepdivisie Leaf, met onder meer Sportlife kauwgom, van het Finse Huhtamki. Net als toen betaalt CSM ook nu de overnamesom met geleend geld en gaat het bedrijf geen nieuwe aandelen uitgeven. "Onze balans kan het hebben", zei Vink. "En we voorkomen daarmee dat de winst per aandeel zal verwateren."

Aandeelhouders reageerden enthousiast. De koers van CSM steeg vanochtend op de Amsterdamse beurs met ruim 7 procent.

NRC Webpagina's
11 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad