U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Oostenrijk

Na 'provocaties' FPÖ

Kok uit zorg om 'hoog spel' Haider

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 8 JULI. De "provocaties" van de extreem-recht se FPÖ-politicus Haider baren het kabinet zorgen. De Europese top in Nice, eind dit jaar, is niet gebaat bij dit "onder zichtbare leiding van Haider gespeelde hoog spel" van Oostenrijk.

Dat zei minister-president Kok gisteren na de wekelijkse ministerraad. Kok reageerde hiermee op het voorstel van Oostenrijk een referendum te houden over de maatregelen die de Europese Unie tegen het land heeft genomen sinds de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider deel uitmaakt van de regering.

In het referendum, dat Haider dit najaar wil houden, zou de Oostenrijkers worden gevraagd of ze vinden dat de regering alle geschikte middelen moet inzetten om te zorgen dat de diplomatieke sancties van de veertien EU-lidstaten tegen hun land moeten worden ingetrokken.

Kok noemde het "zorgelijk" dat Oostenrijk zich zo opstelt in Europa. Het voorstel voor het referendum kwam daags na een Europees besluit een commissie van drie wijzen in te stellen die de politieke en feitelijke situatie in Oostenrijk in kaart moet brengen. "Het oprichten van die commissie was deëscalerend bedoeld", aldus Kok. Binnen een beperkt aantal maanden zou die commissie met objectieve feiten over de situatie in Oostenrijk moeten komen, meent Kok. De premier vindt het "buitengewoon te betreuren dat Haider er klaarblijkelijk in slaagt de situatie in Oostenrijk naar zijn hand te zetten". Haider is in mei formeel afgetreden als voorzitter van de FPÖ, maar volgens Kok is deze week "de echte krachtsverhouding in Oostenrijk weer aan het licht gekomen, daar hoef je geen grote Oostenrijk-kenner voor te zijn".

Kok keek ook vooruit naar de Europese top in Nice, eind dit jaar. Daar beslissen de regeringsleiders naar verwachting over de verdere uitbreiding van de Europese Unie. Ook zal een groot aantal voorstellen voor veranderingen in het Europese bestuur en de stemverhoudingen binnen de raad worden behandeld.

"Het proces naar Nice wordt er zo niet eenvoudiger op. De opstelling van Oostenrijk is niet erg behulpzaam", aldus Kok.

De premier verwacht echter niet dat de Oostenrijkse regering, waar naast de FPÖ ook de christendemocratische ÖVP zitting in heeft, de beslissingen in Nice daadwerkelijk zullen veto-en. "Ik denk dat ze zich wel drie keer zullen bedenken alvorens ze heel Europa plat leggen", zei Kok.

Oostenrijk heeft al laten weten mogelijk van het referendum af te zullen zien als in oktober, tijdens de informele top in Frankrijk, wordt besloten de maatregelen tegen Oostenrijk in te trekken. Frankrijk, dit halfjaar voorzitter van de EU, voelt hier echter niets voor.

NRC Webpagina's
8 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad