U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Thandie Newton


In de reeks profielen van sterren deze week Thandie Newton, de in Cambridge opgeleide dochter van een Zimbabweaanse prinses. Tot nog toe speelde ze vooral heldinnen van de Afrikaanse diaspora, in M:I-2 wordt ze door Tom Cruise gerecruteerd.

Door HANS BEEREKAMP

Na nog maar twee Mission:Impossible-films verwerft een tegenspeelster van Ethan Hunt (Tom Cruise) nog niet het epitheton 'Hunt- girl', maar net als Emmanuelle Béart in deel 1 zou Thandie Newton een uitstekende Bond-girl zijn: mooi, intelligent en gevaarlijk. Op het premièrefeest van M:I-2 was Newton zes maanden zwanger (van Oliver Parker, de regisseur van An Ideal Husband), maar dat stond de geboorte van de aanstaande moeder als ster niet in de weg: ze leek wel meer gefotografeerd te worden dan tegenspeler Cruise.

Het grote publiek mag dan nu pas kennis maken met de Engelse actrice, ze speelde al opvallende rollen in een aantal ondergewaardeerde films. De echte voornaam van de op 6 november 1972 in Zambia geboren dochter van een Zimbabweaanse Shona-prinses en een Engelse vader luidt Thandiwe, hetgeen 'beminde' zou betekenen. In 1998 speelde ze ook de titelrol in Beloved, Jonathan Demme's verfilming van Toni Morrisons roman over de geest van een omgekomen dochter van een slavin (Oprah Winfrey). Personages uit de Afrikaanse diaspora leken tot nu toe wel de specialiteit van Thandie (de h wordt niet uitgesproken). Als vierjarige emigreerde ze naar Engeland, groeide op in Penzance en Londen, wilde danseres worden, maar koos na een rugblessure voor een studie sociale antropologie in Cambridge. Haar filmdebuut maakte ze als zeventienjarige in de Australische productie Flirting (John Duigan, 1990), als een Oegandese studente in Australië; een van haar tegenspeelsters was Nicole Kidman, weinig later Cruise's vrouw. Ook was ze de slavin die Thomas Jefferson meenam naar Europa in Jefferson in Paris (James Ivory, 1995), een weggelopen slavin in The Journey of August King (Duigan, 1995) en een medicijnen studerende Afrikaanse huishoudster in Italië in Bernardo Bertolucci's Besieged/L'assedio (1998). Op Beloved na haalde geen van deze films de Nederlandse bioscoop, dus kennen wij Newton van minder dankbare rollen: de kleine Engelse misdaadfilm The Young Americans (Danny Cannon, 1993), het eerste slachtoffer van Brad Pitt in Interview with the Vampire (Neil Jordan, 1994), een van de zeven makers van een horrorvideo in Loaded (Anna Campion, 1994) of de aan heroïne verslaafde zangeres tegenover Tupac Shakur in Gridlock'd (Vondie Curtis- Hall, 1996). Hoewel een eerdere poging tot een Hollywoodcarrière strandde op weerzin tegen haar te Brits geachte accent, kan na M:I- 2 weinig de opmars van Newton naar een Oscar en/of een lucratieve sterstatus meer stoppen. Er zijn immers maar weinig sterren van haar generatie die zo veel elegantie en eruditie in huis lijken te hebben.

NRC Webpagina's
5 JULI 2000

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad