U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën

Dossier Rijksbegroting 2000


Ondanks druk fracties

Zalm wil 1,5 miljard extra niet uitgeven

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 JUNI. Nieuwe extra meevallers worden dit jaar niet besteed. Minister Zalm (Financiën) wil niet meer extra uitgeven dan maximaal 5,6 miljard gulden.

De minister zei dit vanmorgen in de Tweede Kamer bij de behandeling van de zogenoemde Voorjaarsnota, waarin de uitgavenmeevallers voor 2000 en 2001 worden verdeeld. Het Centraal Planbureau (CPB) constateerde vorige week dat er dit jaar - bovenop de meevaller van 5,6 miljard gulden - nog eens 1,5 miljard gulden extra te verwachten zou zijn.

Diverse fracties in de Kamer hebben gisteravond om extra uitgaven gevraagd. PvdA'er Crone kwam met een gedetailleerde lijst om de 1,5 miljard gulden te verdelen. Voor onderwijs wil de grootste coalitiefractie ongeveer 650 miljoen extra inzetten, voor zorg 400 miljoen, voor veiligheid 100 miljoen. D66 wil de nieuwe uitgavenmeevaller besteden om personeelsproblemen bij de overheid op te lossen en extra te investeren in natuurontwikkeling, aldus Bakker.

Minister Zalm wil deze wensen vooralsnog niet inwilligen. "De Kamer zal moeten kiezen in plaats van blijven stapelen." Zalm wees erop dat het "al moeilijk genoeg" wordt om de eerder gereserveerde extra uitgaven voor dit jaar te besteden. Het gaat hierbij om een bedrag van 5,3 miljard gulden uit het regeerakkoord, verhoogd met de uitgavenmeevaller van 5,6 miljard. Het CPB verwacht dat van dit bedrag circa 750 miljoen gulden niet valt uit te geven. Zalm zei dat dit kan oplopen tot één miljard gulden. De minister wil om die reden niet nog eens 1,5 miljard extra uitgaven een bestemming geven. Hetzelfde geldt voor de uitgavenmeevaller van 2,5 miljard die het CPB volgend jaar verwacht bovenop de al verdeelde 6,7 miljard extra. Zalm beroept zich op onzekerheid over de loonstijging in de collectieve sector. "De verwachte inflatie voor 2001 brengt een risico met zich mee voor de loonontwikkeling, laten we dat afwachten."

Gebrek aan mogelijkheden voor besteding heeft vooral te maken met problemen op de arbeidsmarkt. Daarom zal het kabinet op Prinsjesdag extra aandacht besteden aan maatregelen om werk in de collectieve sector aantrekkelijker te maken. Er is dit jaar al extra geld uitgetrokken voor het terugdringen van het aantal mensen met ziekteverlof of WAO- uitkering.

De fracties van het CDA, D66 en GroenLinks hebben gisteravond gepleit voor aanpassing van de Zalm-norm, die een strikte scheiding van inkomsten en uitgaven voorschrijft. Minister Zalm wilde hierop vanmorgen niet ingaan, maar hij zei dat inkomstenmeevallers de komende jaren waarschijnlijk niet worden verdeeld volgens de afspraken uit het regeerakkoord.


Zie ook:


Zie ook:

Nog dit jaar extra geld voor zorg en scholen (14 april 2000)
CPB: pas op met uitgeven meevallers (12 april 2000)
PvdA wil 9 miljard extra uitgeven (11 april 2000)
Meevallers nog hoger dan gedacht (29 maart 2000)
Vijftien miljard aan extra meevallers (16 maart 2000)

NRC Webpagina's
21 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad