U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Drie zakkenrollers voor de EK-officier


Vanuit een speciaal gebouw naast de gevangenis van Rotterdam bewaakt justitie tijdens het Europees kampioenschap voetbal de openbare orde. Op pad met de EK-magistraat.

Door onze redacteur MARCEL HAENEN

ROTTERDAM, 21 JUNI. EK-officier van justitie Paul Notenboom (40) stuurt zijn Ford Siesta langs de zonovergoten, oranje stralen van de Hofplein- fontein en zucht. "Dit is natuurlijk het slechtst denkbare weer. Plensde het maar van de regen. Dat maakt de mensen rustig".

Het dagelijkse driehoeksoverleg met burgemeester, korpschef en zijn hoofdofficier heeft Notenboom net achter de rug. Er is nog zeven uur te gaan tot de aftrap van de eerste echte risicowedstrijd in Rotterdam: Portugal-Duitsland. In de stad is het vrolijk rustig. Een groep Duitsers in lederhosen wandelt naar het Stadhuisplein. Opvallend, onopvallende agenten-in-burger in T-shirt en korte broek - spotters genoemd - houden alle verdachte bewegingen in de gaten.

Notenboom rijdt naar het speciale EK-parket. Een tiental kamers in het gebouw bij de penitentiaire inrichting Noordsingel die zijn ingericht om relschoppers efficiënt justitieel te kunnen afwerken. Supporters kunnen hier desnoods in rotten van zeven tegelijk voor evenzoveel rechters-commissarissen worden voorgeleid en in hetzelfde gebouw opgesloten. "Zo hoeven we ten minste niet met mensen te gaan slepen", zegt Notenboom.

Op het parket is trouwens geen kip te bekennen. Op de binnenplaats van de strafinrichting spelen bijna blote bajesklanten een potje voetbal. Honderd cellen zijn hier gereserveerd voor raddraaiers maar tot nu toe zitten er maar zes mensen vast. "De politie is vandaag met 1.300 man op de been en zit er goed strak op", constateert Notenboom tevreden.

Toch laat hij af en toe doorschemeren het ook wel een klein beetje leuk te hebben gevonden als hij, behalve aan de vergadertafel, wat nadrukkelijker de openbare orde had moeten bewaken. Vorige week woensdag, toen de eerste drie zakkenrollers werden aangehouden, noemt Notenboom "de heuglijke dag".

's Middags druppelen twintigduizend Duitsers en een paar duizend Portugezen de stad binnen. De politie doet haar uiterste best de supporters te lokken naar speciale 'infotainmentcentra' waar de voetbalfans op een exotische locatie worden beziggehouden. "Zo halen we de spanning uit de stad". Op het Stadhuisplein pakt de ME een groep Hagenezen op die in drugs handelen. "Dit is niet EK-gerelateerd", zegt Notenboom. "Die gaan sowieso niet in verzekering". Om half acht 's avonds vergadert de driehoek in het Maasgebouw van stadion De Kuip. Er valt de conclusie dat het Stadhuisplein te klein is om de feestende meute onder te brengen. Voor de kwartfinale, die zondag op het programma staat, moet er "een ventiel komen". Het feestterrein moet uitgebreid naar Schouwburgplein en Coolsingel.

In een speciaal politie- en justitiekantoortje naast het stadion worden zwarthandelaren geverbaliseerd. Een woeste vijftiger met grote bril vraagt vergeefs tegen een celdeur schoppend om aandacht. De enkele arrestanten worden gefotografeerd, verhoord en met een transactie of dagvaarding na een paar uur weer weggestuurd.

In het stadion gaat het er vriendelijk aan toe. De beste voetballer die Portugal ooit kende, Eusebio, zit onder de skyboxen gewoon op de volkstribune. Hij zal drie keer een rondedansje maken met zijn vrienden. In de rust roept de speaker, zonder ironie, om dat er voor de Duitsers die vanavond nog naar huis willen om kwart voor twaalf op "Gleis zwei" nog een trein vertrekt naar Venlo.

Na de wedstrijd volgt de derde driehoek van de dag. Om middernacht loopt Notenboom zijn laatste ronde op het Stadhuisplein. Het blijft gemoedelijk met weinig aanhoudingen. Alleen zeven als Portugezen verklede Feyenoord-supporters worden opgepakt voordat ze moeilijkheden kunnen gaan maken. "Dit is niks. Dit is een Excelsior-score".

NRC Webpagina's
21 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad