U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Vraaggesprek met Boudewijn Zenden over de chemie van het elftal

'Ik haal voor geen enkele positie in Oranje mijn neus op'


Overmars wilde tegen de Denen niet als rechtsbuiten spelen en dus deed bondscoach Rijkaard een beroep op Boudewijn Zenden. De 23-jarige Limburger doet wat hem gevraagd wordt. "Ik ben bij Barcelona volwassen geworden."

Door onze redacteur ROBERT MISSET

HOENDERLOO, 21 JUNI. In het EK-duel met Denemarken solliciteerde Boudewijn Zenden als tegenstander van de ervaren Jan Heintze op de rechterflank een uur lang naar een wissel. Maar met de verhuizing van de 23-jarige aanvaller naar de linkerkant bloeide ook het Nederlands elftal op. Vanavond mag de Limburger tegen Frankrijk wederom bewijzen, waarom hij de meer gelouterde Overmars uit de basis houdt. Zenden is de multifunctionele voetballer, die voor geen enkele positie zijn neus ophaalt. Ook al moet hij tegen zijn natuur inspelen, zoals vorige week tegen Denemarken.

In vergelijking met twee jaar geleden, toen Zenden als groentje van PSV naar Barcelona vertrok, heeft de zoon van sportschoolhouder en judo- tv-reporter Pierre Zenden zijn onschuld verloren. Ook zijn spel is niet langer vertederend tintelfris. Twee jaren onder Van Gaal hebben hun uitwerking niet gemist. Ook Zenden spreekt nu over de 'chemie in het elftal' en de dienstbaarheid van het individu aan het systeem. "Maar ik ben als mens niet veranderd", zegt hij, bijna schuldbewust in 'Kamp Victoria' in Hoenderloo waar het Nederlands elftal verblijft. Hij zoekt het applaus ook niet op. "Er is nog geen Boudewijn Zenden-café geopend, maar ik ga ook niet in een oranje shirt op het Vrijthof zitten."

Hoe kan het Nederlands elftal ondanks twee jaar oefenen een spelconcept uitvoeren met jou op rechts, waarmee zelden is gespeeld?

Zenden: "We hebben wat gepuzzeld met de bezetting van de rechterflank en uiteindelijk is de keuze op mij gevallen. In de oefenwedstrijd tegen de Denen speelde ik ook op rechts, zij het in een ruit op een middenveld. Toen hebben we de tactiek in het laatste half uur ook bijgesteld. Maar voor vragen over de opstelling moet je bij de trainer zijn."

Heeft Overmars tegen Rijkaard gezegd: 'Ik wil niet op rechts spelen', waardoor de bondscoach bij jou uitkwam?

Aarzelend: "Nou, bijvoorbeeld. We kunnen in zes wedstrijden Europees kampioen worden en om dat doel te bereiken, mag Rijkaard mij neerzetten waar hij wil. Bij het Nederlands elftal wil ik daar niet moeilijk over doen. Iedereen heeft zijn voorkeuren. Maar als elke international alleen op zijn geliefde positie wil spelen, hebben we een probleem. In het begin van de wedstrijd tegen Denemarken baalde ik vreselijk. Ik realiseerde me dat ik veel werk moest verzetten om te voorkomen dat het de meest dramatische avond uit mijn carrière zou worden. Maar gelukkig kreeg ik een herkansing op links."

En op die positie voelde je je bevrijd. We zien je op het EK zeker niet meer terug als rechtsbuiten?

"Natuurlijk voel ik me prettiger op links, maar ik doe wat van mij gevraagd wordt. Ik spiegel me een beetje aan Cocu, die op het WK in Frankrijk ook op verschillende posities heeft gespeeld. Op een gegeven moment komt de vraag of die multifunctionele inzetbaarheid niet ten koste van jezelf gaat. Uiteindelijk overheerst bij mij het positieve gevoel dat ik op verschillende plekken kan spelen. Ik richt me op een plaats in de voorhoede. Ik heb voldoende vertrouwen om de strijd met Overmars of met wie dan ook aan te gaan. "

Twee jaar geleden was je op het WK in Frankrijk een frisse invaller, nu heb je een basisplaats. Op welk gebied heb je als voetballer de meeste progressie geboekt?

"Ik ben volwassener geworden. Ik heb sinds het WK bij Barcelona louter met internationals gespeeld en ik heb veel geleerd van trainer Van Gaal. Hij heeft me vooral tactisch bijgeschoold. Vroeger speelde ik puur op intuïtie. Van Gaal heeft me bewuster gemaakt van de keuzes die je in sommige spelsituaties moet maken. Ik kan nu analyseren wat er fout gaat, zonder dat het de intuïtie in mijn spel heeft aangetast.

"Twee jaar geleden werd me de stap van PSV naar een topclub in het buitenland nog afgeraden, omdat ik te jong zou zijn. Maar ik wilde me verder ontwikkelen en waar kon dat beter bij een club met zoveel sterspelers als Barcelona? Ik heb geen seconde getwijfeld. Natuurlijk wist ik dat ik een moeilijk eerste seizoen zou beleven. Maar dat gold ook voor vedetten als Figo en Koeman. Zij hebben me voorgehouden dat ik geduld moest hebben en dat het uiteindelijk wel goed zou komen met mij. Ondanks de onzekere toekomst, ga ik ervan uit dat ik ook volgend seizoen bij Barcelona speel."

Ben je door je prestaties bij Barcelona ook gestegen in de hiërarchie bij het Nederlands elftal?

Lachend: "Als we nu een rondootje spelen, sta ik nog steeds in het midden, omdat ik met Kluivert de jongste speler van het Nederlands elftal ben. Maar ik ben wel twee jaar verder. Tijdens het WK in Frankrijk werd niet naar mijn mening gevraagd, nu wel. Misschien geeft dat mijn andere status in de groep het beste weer. Maar verder ben ik dezelfde jongen gebleven."

Je hebt geen prettige herinneringen aan de Franse verdediger Angloma, die met Valencia jouw club Barcelona uitschakelde in de halve finales van de Champions League. Ziet Frankrijk vanavond een andere Boudewijn Zenden?

"Mijn eerste confrontatie met Angloma was in de Spaanse Super Cup, dat was niet mijn beste wedstrijd. In de Champions League heb ik in de uitwedstrijd tegen Valancia nog behoorlijk gespeeld. Maar Angloma kom ik vanavond gelukkig niet tegen. Ik heb het gevoel dat ik mijn topvorm weer benader. Dat is nodig ook, want we beseffen dat als we team nog moeten groeien. De Fransen hebben tot dusverre het leukste voetbal laten zien. En al die geruchten dat ze vanavond met een B-elftal zullen spelen, neem ik niet serieus. Frankrijk heeft nu eenmaal geen B- spelers. Ik verwacht een open wedstrijd en wij zullen geen verstoppertje spelen."

Ook de spelersgroep erkent dus dat het Nederlands elftal op dit EK slechts een half uur goed gevoetbald heeft?

"We willen tegen Frankrijk laten zien dat we een wedstrijd ook 75 minuten kunnen domineren. Daar zijn we nog niet aan toegekomen. Maar we worden liever met slecht voetbal Europees kampioen, dan met mooi spel vierde, zoals twee jaar geleden op het WK."

En mijmerend: "Ik zou graag nog eens de perfecte wedstrijd willen spelen, al zal ik dat in mijn carrière vermoedelijk niet meemaken. Maar je kunt blijven leren tot je onder de grond word gelegd."

NRC Webpagina's
21 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad