U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

IBM


Chipproductie omhoog

Philips breidt uit in halfgeleiders

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 JUNI. Philips breidt zijn productiecapaciteit voor chips uit door overname van een fabriek nabij New York van het Amerikaanse computerbedrijf IBM.

Het Amsterdamse elektronicaconcern verwacht in het lopende kwartaal een omzet in halfgeleiders van bijna 1,6 miljard euro, zo'n 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is vanmorgen bekendgemaakt. Volgens Philips is de waarde van de chiporders die het bedrijf in de boeken heeft staan in vergelijking met een jaar geleden verdrievoudigd. Het concern verwacht "net als de rest van de branche" nog het gehele jaar te kampen met een tekort aan productiecapaciteit.

Philips streeft ernaar de omzet in chips te vergroten tot 10 miljard euro in 2002. Aandeelhouders reageerden vanmorgen mat op de aankondigingen. Het aandeel Philips, in de afgelopen dagen gestegen dankzij de waardevermeerdering van zijn Seagrambelang (waarop het Franse Vivendi een bod heeft uitgebracht), noteerde een minieme daling tot 54,95 euro.

Philips Halfgeleiders verwacht dit jaar 2 miljard euro te investeren, meer dan het drievoudige van het bedrag dat de divisie in 1999 uitgaf. De uitgaven zijn onder meer bedoeld voor de uitbreiding van productiefaciliteiten in Nijmegen en de bouw van een fabriek in Singapore, samen met het Taiwanese TSMC. In deze Aziatische fabriek zal in september met de productie worden begonnen. Hoeveel Philips betaalt voor de IBM-fabriek, gelegen in East Fishkill (New York), is niet bekendgemaakt. Philips zal de komende jaren 100 miljoen dollar investeren in de fabriek, waar negenhonderd mensen werken. De fabriek zal tot 2002 producten blijven leveren aan een dochter van IBM.

De zojuist verworven productievestiging kan jaarlijks 250.000 wafers van acht inch doorsnede (zo'n twintig centimeter) verwerken. Dat betekent een uitbreiding van Philips' productiecapaciteit met naar schatting 12,5 procent. Wafers zijn plakken silicium waaruit chips worden gesneden. Dankzij de expansie verwacht Philips Semiconductors eind dit jaar zes volledig draaiende fabrieken in zijn bezit te hebben die wafers van acht inch kunnen produceren. De divisie halfgeleiders draagt sinds enige jaren gemiddeld meer dan 40 procent bij aan het concernresultaat. Philips heeft daarbij geprofiteerd van een voorzichtig investeringsbeleid en een goede marge op de categorie chips waarin het is gespecialiseerd. Zo is Philips sterk in chips voor mobiele telefoons en andere communicatie-apparaten (zoals modems), waarnaar de vraag sterk groeit.

NRC Webpagina's
21 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad